Страните, в които продължава активното разпространение на коронавируса, трябва да изчакат още, преди да смекчат ограничителните мерки, тъй като отварянето им, без вирусът да е под контрол, би било "рецепта за катастрофа". Това заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейсус, цитиран от "Ройтерс".

Той призна, че много хора вече са уморени от ограниченията и искат да се завърнат към нормалността и пандемията да бъде преодоляна. Гебрейсус подчерта, че СЗО подкрепя напълно усилията за повторно отваряне на обществото и икономиката на отделните страни, но настоя всяка държава да го направи по сигурен начин.

"Искаме децата да се върнат на училище, а хората - по работните си места, но това да се направи по сигурен начин. Никоя страна не може да се преструва, че пандемията е приключила", посочи лидерът на СЗО. "Истината е, че този вирус се разпространява лесно. Отварянето без контрол върху COVID-19 е рецепта за катастрофа", предупреди той.

Гебрейсус посочи и че всички страни трябва да приложат фокус, основан на риска, при постепенното облекчаване на ограничителните мерки.

СЗО: Последиците от коронавируса ще се усещат десетилетия

СЗО: Последиците от коронавируса ще се усещат десетилетия

Това предупреди генералният директор на Световната здравна организация