Световната здравна организация казва, че използването на плазма от възстановената за лечение на COVID-19 все още се счита за "експериментална" терапия и че предварителните резултати все още са "неубедителни", съобщава АП.

Президентът Доналд Тръмп по-рано одобри плазма за спешно лечение на пациенти с COVID-19.

Водещият учен на СЗО д-р Соумя Сваминатан коментира, че терапията с плазма е използвана през миналия век за лечение на множество инфекциозни заболявания, с различни нива на успех. СЗО все още счита, че терапията с плазма е експериментална и че тя трябва да продължи да се оценява. Лечението е трудно да се стандартизира, тъй като хората произвеждат различни нива на антитела и плазмата трябва да се събира индивидуално от възстановените пациенти. 

Проучванията са малки и са предоставили "нискокачествени доказателства", допълва ученият. Тя допълва, че страните могат "да направят списък за спешни случаи, ако смятат, че ползите надвишават рисковете", но това "обикновено се прави, когато очаквате по-окончателни доказателства".

Д-р Брус Айлърд, старши съветник на генералния директор на СЗО, заяви, че възстановителната плазмена терапия може да е с множество странични ефекти, от лека температура и втрисане до по-тежки увреждания, свързани с белите дробове.

САЩ позволи спешно лечение за коронавирус с кръвна плазма

САЩ позволи спешно лечение за коронавирус с кръвна плазма

Тръмп заяви, че лечението може да намали смъртността с 35%