Световната здравна организация (СЗО) заяви, че проучва доклади за някои пациенти с COVID-19, които тестват отново положително, след като първоначално са тествани отрицателно за болестта, предаде "Ройтерс". 

Южнокорейските представители съобщиха, че 91 пациенти, които смятат, че са изчистените от новия коронавирус отново са дали положителна проба. Йонг Юн-кьонг, директор на Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията, заяви на брифинг, че вирусът може да е бил "реактивиран", а не пациентите да бъдат повторно заразени.

Базираната в Женева СЗО, пояснява, че са наясно с тези доклади и работят усилено за получаване на повече информация за тези отделни случаи.

"Важно е да се уверите, че когато се събират проби за тестване на заподозрени пациенти, процедурите се следват правилно ", се казва в съобщението на СЗО.

Според указанията на СЗО относно клиничното управление пациентът може да бъде изписан от болница след два последователни отрицателни резултата при клинично възстановен пациент с разстояние поне 24 часа.

Въз основа на настоящите проучвания има период от около две седмици между появата на симптомите и клиничното възстановяване на пациенти с лека болест на COVID-19.

"Ние сме наясно, че някои пациенти са положителни за PCR, след като клинично се възстановят, но се нуждаем от систематично събиране на проби от възстановени пациенти, за да разберем по-добре колко дълго те хвърлят жив вирус", се казва още в съобщението.

Южнокорейските специалисти заявяват, че не е ясно какво стои зад тенденцията, като все още се провеждат епидемиологични разследвания.

"Тъй като COVID-19 е ново заболяване, ние се нуждаем от повече епидемиологични данни, за да направим изводи за профила на изхвърляне на вируса", ​​заяви СЗО.