Световната здравна организация (СЗО) препоръча ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет да се прилага при всички хора на възраст над 65 г., информират АФП, "Ройтерс" и "Блумбърг".

Препоръката е на експерти от организацията.

След отказа от AstraZeneca Южна Африка ваксинира с Johnson & Johnson

След отказа от AstraZeneca Южна Африка ваксинира с Johnson & Johnson

Южна Африка се забави много с ваксинацията

Някои държави обявиха, че ще използват ваксината само при млади хора заради резултатите от клиничните изпитания, които показват по-малка ефективност при възрастни хора.

Като се вземат под внимание фактите, СЗО препоръчва ваксината да се използва при хората на възраст 65 г. и по-възрастни. Препоръката е на 15-членната Стратегическа консултативна група по въпросите на имунизацията (SAGE) към организацията.

Ваксината на AstraZeneca/Oxford с по-малка ефективност срещу щама от ЮАР

Ваксината на AstraZeneca/Oxford с по-малка ефективност срещу щама от ЮАР

Компанията се позовава на предварителни данни от клинично изпитание

Пояснява се, че ваксината също може да се прилага на места, където "има мутации", въпреки че наскоро бе публикувано проучване, което показва, че е с по-малка ефективност срещу щама от ЮАР.

От SAGE също отбелязват, че "няма причини да не препоръчат използването й", въпреки появилите се въпроси около ефективността на ваксината срещу щама от ЮАР.

В съобщението се казва още, че ваксината може да се използва при всички на възраст над 18 г. 

Експертите уверяват, че ползите от ваксината са повече от рисковете. Трябва да се поставят две дози от ваксината в интервал от 8 до 12 седмици между първата и втората.

Това изглежда е втората ваксина, одобрена от СЗО след тази на Pfizer/BioNTech.

Новината е изключително добра за развиващите се държави, тъй като се очаква да получат от ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет, която може много по-лесно да се доставя от други ваксини срещу коронавируса, изискващи съхранение при изключително ниска температура. 

По-рано днес стана ясно, че ЮАР няма да използва ваксината на AstraZeneca.