Южна Африка ще започне кампанията си за ваксиниране срещу коронавируса с ваксини на американската мултинационална компания Johnson & Johnson. Това обяви министърът на здравеопазването на страната, след като страната се отказа от ваксината на Оксфордския университет и AstraZeneca заради съмнения относно ефективността, съобщава "Франс прес".

Страната, най-силно засегната от пандемията в Африка, отложи програмата си за ваксинация, която трябваше да започне с ваксината на Оксфорд/AstraZeneca тази седмица, след като учените установиха, че ваксината не е успяла да предотврати леко и умерено заболяване, причинено от местния вариант на коронавируса, известен като 501Y.V2.

И Южна Африка се отказа от ваксината на AstraZeneca

И Южна Африка се отказа от ваксината на AstraZeneca

Не била ефективна при предотвратяване на лека до умерена форма на заболяването

"Предвид резултатите от проучванията за ефикасност..., (правителството) ще продължи с планираната ваксинация в първия етап, като използва ваксините на Johnson & Johnson вместо ваксината на AstraZeneca", уточни министърът на здравеопазването Цвели Мхизе по време на пресконференция.

"Ваксината на Johnson & Johnson е доказано ефективна срещу варианта 501Y.V2", увери той.

Мхизе не каза кога ще започне имунизацията.

Към днешна дата Южна Африка е поръчала 9 млн. дози от ваксината на Johnson & Johnson, от които се очаква малка пратка да пристигне следващата седмица.

Първата пратка обаче вероятно ще бъде използвана като "изследователски запас", отбеляза Мхизе.

90% от преболедувалите COVID-19 можели да се заразят и с южноафриканския щам

90% от преболедувалите COVID-19 можели да се заразят и с южноафриканския щам

Това твърди имунологът д-р Цветелина Великова

Южноафриканският фармацевтичен гигант Aspen, който е производител на ваксините на Johnson & Johnson, се стреми да произведе първите си дози следващия месец.

"Те са твърдо решени да ускорят това производство в Южна Африка", посочи Мхизе и добави, че запасите ще бъдат налични през април.

Забавянето на ваксинацията в Южна Африка възпрепятства амбициозната цел да се имунизират около 40 млн. души - 67 процента от населението - до края на 2021 година.

Страната получи първите си ваксини едва на 1 февруари.

Един милион ваксини от AstraZeneca са произведени от Серумния институт в Индия, от който бяха закупени допълнителни 500 000 дози.

Южна Африка обмисля или да продаде, или да замени тези дози със страни, сблъскващи се с оригиналния щам на коронавируса, каза министърът, настоявайки, че нищо няма да отиде на вятъра.

Учените предлагат да се приложи част от ваксината на Оксфорд/AstraZeneca на няколко хиляди души в Южна Африка, за да се види дали тя все пак може да предотврати тежка инфекция от новия вариант на коронавируса.

Допълнителни ваксини се осигуряват от американския фармацевтичен гигант Pfizer и чрез механизма COVAX, подкрепен от Световната здравна организация и Африканския съюз.

Южна Африка излиза от втора вълна на заразяване с коронавируса, до голяма степен подхранвана от нейния вирусен вариант, за който се твърди, че е по-предаваем от оригиналния щам.

Страната е регистрирала близо 1,5 милиона заразени, от които са починали около 46 800 души.