Южна Африка преустанови плановете си да започне да ваксинира срещу новия коронавирус (COVID-19) медицинските работници на първа линия с ваксината, разработена от Оксфордския университет и британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca, съобщава "Асошиейтед прес".

Причината за това е, че според малко клинично изследване тази ваксина не е ефективна при предотвратяване на лека до умерена форма на заболяването, когато то е предизвиквано от най-разпространения в страната вариант на коронавируса.

Ваксината на AstraZeneca/Oxford с по-малка ефективност срещу щама от ЮАР

Ваксината на AstraZeneca/Oxford с по-малка ефективност срещу щама от ЮАР

Компанията се позовава на предварителни данни от клинично изпитание

Южна Африка получи 1 млн. дози от ваксината на AstraZeneca и се очакваше да започне да ги поставя на медицински работници в средата на месеца.

Министърът на здравеопазването Звели Мхизе обаче уточни, че според предварителните данни от изследването препаратът осигурява само "минимална защита срещу лека и умерена" форма на COVID-19, причинявана от южноафриканския щам на коронавируса. В резултат южноафриканските власти са решили да спрат временно използването на ваксината, която е изглеждала ефективна срещу първоначалния вариант на коронавируса.

Започва трета фаза на ваксинацията у нас, прилагат AstraZeneca на над 55-годишни

Започва трета фаза на ваксинацията у нас, прилагат AstraZeneca на над 55-годишни

След като вчера пристигнаха първите ваксини на AstraZeneca

Здравният министър допълни, че учени ще проучат дали препаратът на AstraZeneca предотвратява успешно тежка форма на COVID-19 или смърт след заразяване с южноафриканския вариант на коронавируса. Изследването, което все още не е преминало през научна рецензия, е обхванало 2000 души, повечето от които млади и здрави.

Най-разпространеният в Южна Африка вариант на коронавируса изглежда по-заразен и предизвика нова смъртоносна вълна на COVID-19 в страната. Над 90 процента от заразените в Южна Африка са с този щам. 

Швейцария изненадващо отказа да одобри ваксината на AstraZeneca

Швейцария изненадващо отказа да одобри ваксината на AstraZeneca

Настоява за повече информация относно ваксината