Втората и много по-смъртоносна вълна на COVID-19 в Индия се дължи на "перфектна буря" от различни фактори - масови събирания, ниски нива на ваксинация и по-заразни щамове на вируса. Това заяви говорителят на Световната здравна организация Тарик Ясаревич, цитиран от "Ройтерс".

Припомняме, за 6 пореден ден в Индия се отчитат над 300 000 новозаразени дневно. С повече от 17,6 млн. случая и над 200 000 жертви страната се превърна във втората най-засегната от пандемията в световен мащаб, след САЩ.

Освен това се смята, че в Индия циркулира вариант на коронавируса с двойна мутация, който е по-заразен.

СЗО все още не се тревожи от индийския щам на COVID-19

СЗО все още не се тревожи от индийския щам на COVID-19

Новият вариант на вируса засега не е класифициран като "обезпокоителен"

Говорителят на СЗО обаче подчерта, че не трябва да се обвиняват единствено новите мутации на вируса за "цунамито" от нови случаи, което връхлетя страната през последните седмици и изправи здравната система пред колапс. Ясаревич заяви, че поведението на населението и властите също е изиграло негативна роля за развоя на епидемията.

Освен това представителят на СЗО посочи, че хората, които отиват панически в болниците, оказват ненужен натиск върху здравната система в Индия. По негови думи само 15% от пациентите с коронавирус се нуждаят от хоспитализация. По тази причина той призова за ефективна класификация на болните, за да се гарантира, че те ще получат адекватно лечение.

Индия с небивал от 6 месеца ръст на новозаразените с коронавируса

Индия с небивал от 6 месеца ръст на новозаразените с коронавируса

Много щати обмислят нови ограничения на движението на хора