Д-р Ханс Анри Клуге, регионален директор на СЗО за Европа коментира в Атина тази сутрин, че за миналата седмица "надминахме 1 милион потвърдени смъртни случая от Covid-19 в европейския регион на СЗО. Ситуацията в нашия регион е сериозна; Всяка седмица се отчитат 1,6 милиона нови случая. Това е 9500 на час, 160 души на минута." 

Към днешна дата в региона са приложени около 171 милиона дози от 7 Covid-19 ваксини. Близо 13% от европейското население е с 1 доза, докато близо 6% са завършили своята серия.

Има ранни признаци, че предаването може да се забавя в няколко държави. "Нека бъда ясен, ранните признаци на спад не са равни на ниските нива на предаване. Предаването трябва да се сведе до ниски нива и да се поддържа ниско, като се използва нашата енергия и устойчивост, за да победим вируса".

Той също така обърна внимание на опасенията за безопасност поради образуването на кръвни съсиреци, свързани с ваксинацията: В световен мащаб има много малък брой случаи на редки нарушения на кръвосъсирването сред 200 милиона души, получили ваксината AstraZeneca.

ЕС няма да поднови договорите за коронавирус ваксини с Johnson&Johnson и AstraZeneca

ЕС няма да поднови договорите за коронавирус ваксини с Johnson&Johnson и AstraZeneca

Ще се фокусира върху иРНК ваксините като Pfizer и Moderna

СЗО приема изключително сериозно събитията за безопасност. Засега рискът от кръвни съсиреци е много по-висок за заразени с Covid-19, отколкото за някой, който е получил ваксината AstraZeneca.

Нека няма съмнение, ваксината AstraZeneca е ефективна за намаляване на хоспитализацията с Covid-19 и предотвратяване на смърт.

СЗО препоръчва на всички отговарящи на условията възрастни да получат защита от вируса SARS-CoV-2 възможно най-бързо.

Известни са ни и съобщения за тромбоемболични събития след ваксинация с ваксината Johnson & Johnson. СЗО наблюдава отблизо тези доклади и ще съобщи своите констатации.

Дания обмисля да сподели ваксините си AstraZeneca с по-бедните държави

Дания обмисля да сподели ваксините си AstraZeneca с по-бедните държави

Учени предупредиха, че заразата с COVID е в пъти по-опасна и причинява съсисрвания, отколкото ваксините