Таджикистанските власти са предупредили Русия за екстремисти, които подготвят терористични атаки в Москва и Санкт Петербург. Това съобщи таджикистанското вътрешно министерство, цитирано от Интерафакс.

Задържаните в Русия планирали подобни на парижките нападения

Задържаните в Русия планирали подобни на парижките нападения

"Мащабни актове на саботаж и терор"

Припомняме, през уикенда руската тайна служба ФСБ, която е наследник на КГБ, обяви, че е закопчала 10 граждани на централноазиатски държави, които били планирали "мащабни актове на саботаж и терор" в двата най-големи руски града.

Руски медии отбелязаха, че заподозрените са планирали едновременно нападения в Москва и Санкт Петербург по подобие на онези в Париж преди точно 1 година.

По последна информация 12 заподозрени са задържани след предоставяне на информация от страна на Душанбе.

Служители на вътрешното ведомство на Таджикистан първо са установили самоличността на местен съучастник на групата, който е признал и е разкрил информация за всички членове на мрежата.

Министерството отбелязва, че таджикистански гражданин, жител на Турсунзаде, се биел в редиците на ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия. Той е вербувал роднина и други граждани на централноазиатската страна да се присъединят към групировката.

Братът на екстремиста, който е трябвало да отиде в Сирия да се бие, е задържан от полицията на Таджикистан и Русия.