Заподозрените за терористи, арестувани от руските власти, са планирали едновременни нападения в Москва и Санкт Петербург по подобие на онези в Париж преди точно 1 година, съобщават руските медии.

Руската тайна служба ФСБ, която е наследник на КГБ, обяви в събота, че е закопчала 10 граждани на централноазиатски държави, които били планирали "мащабни актове на саботаж и терор" в двата най-големи руски града.

Арестуваха 10 души, подготвяли  терористични актове в Москва и Санкт Петербург

Арестуваха 10 души, подготвяли терористични актове в Москва и Санкт Петербург

Признали са връзки с "Ислямска държава"

Санктпетербургският сайт Fontanka.ru, цитирайки официални източници, съобщи по-рано днес, че седмина от арестуваните в града са били заподозрени за планирането на нападения в два големи търговски центъра.

Официозът "Росийская газета" съобщи в събота, позовавайки се на източници от службите за сигурност, че задържаните "били планирали терористични атаки според сценария от Париж", имайки предвид терористичните атаки на ДАЕШ ("Ислямска държава"), при които бяха избити 130 души.

Днес Франция почете жертвите, които бяха избити от въоръжени терористи и атентатори самоубийци в заведения, концертната зала "Батаклан" и край националния стадион "Сен Дени".

"Няколко взривни устройства е трябвало да бъдат задействани едновременно на оживени места. По едно и също време в различни части на градовете някои от терористите са щели да открият огън с автомати по тълпите", пише "Росийская газета", наричайки задържаните "професионална терористична групировка".

ФСБ съобщи, че е конфискувала четири самоделни бомби, както и взривни устройства, оръжия, боеприпаси и комуникационно оборудване.

Руските власти не уточниха, кога е било планирано да бъде извършено нападението.