Талибани са убили 30 афганистански войници и са превзели военна база в западната провинция Бадгис, първата им голяма атака след прекратяване на огъня, съобщава "Ройтерс".

Тридневното прекратяване на огъня приключи в неделя. Управителят на провинцията Абдел-Кафор Маликзай коментира, че талибаните са атакували два поста за сигурност рано сутринта. Абдел-Азиз Бек, ръководител на провинциалния съвет на Бадгис, съобщава, че целта им е военна база в района на Баламергаб.

"Голям брой талибани дойдоха от няколко посоки. След часове тежки боеве бяха убити 30 афганистански войници от силите за сигурност и талибаните превзеха базата", обяснява Бек. Петнадесет талибани са убити в други части на провинцията за една нощ, бойците са подготвяли атаките си и са разузнавали района по време на прекратяването на огъня, допълва той.

Кървав Рамазан в Афганистан

Кървав Рамазан в Афганистан

Ислямска държава пое отговорност

Накибулах Амини, говорител на полицията в Бадгис, потвърждава смъртта на 30 войници и допълва, че талибаните са убили четирима войници в отделни атаки срещу контролно-пропускателни пунктове в същия район.

Правителството призова за прекратяване на огъня с талибаните за празниците, тъй като и двете страни празнуват края на Рамадан.

25 загинали при взрив в Афганистан

25 загинали при взрив в Афганистан

Президентът и талибаните имаха тридневно примирие

Президентът Ашраф Гани удължи едностранното прекратяване на огъня. Това негово решение е и критикувано, защото е позволило на талибаните да влизат свободно в правителствени територии, включително в столицата Кабул.

"Последствията могат да бъдат катастрофални", коментира високопоставен западен дипломат в Кабул.

Талибаните се борят да изгонят войските на НАТО, водени от САЩ и да победят правителството на Гани, подкрепено от САЩ, за възстановяване на шариата.

Талибаните обещават светло бъдеще на афганистанците след изтеглянето на US нашествениците

Талибаните обещават светло бъдеще на афганистанците след изтеглянето на US нашествениците

Ако американските представители наистина вярват в мирен завършек