Индия може да завърши инфраструктурните си проекти в Афганистан, коментира в сряда афганистанският телевизионен канал TOLOnews позовавайки се на официалния представител на талибаните Мохамед Сухаил Шахин.

"Талибаните нямат нищо против, ако Индия продължи да работи по своите инфраструктурни и възстановителни проекти в Афганистан, защото те са за хората", обяснява той.

"Ние обаче няма да позволим на никоя държава да се намесва в делата на Афганистан или да използва територията му за военни цели срещу своите съперници".

Индия, заедно с Туркменистан и Пакистан, осъществиха проект за изграждане на газопровод в Афганистан за доставка на туркменски газ, участваха в строителството на магистрала и железопътна линия, свързваща иранското пристанище на Чабахар с иранско-афганистанската граница за транзит на стоки през Афганистан.

Инвестициите на Индия в афганистанската икономика се оценяват на 3 млрд. долара. Индия изнася фармацевтични стоки, медицинско оборудване, компютри, цимент и захар за Афганистан. 

Русия планира и "Пакистански поток"

Русия планира и "Пакистански поток"

Нов газопровод в Средна Азия