Талибаните призоваха Вашингтон да не нарушава крайния срок за изтегляне на натовските войски от Афганистан до 1 май и обещаха "реакция", което може да означава засилване на нападенията, информира АП.

Екстремистите отправиха предупреждението на пресконференция в Москва, където вчера се проведе международна конференция за постигане на мир в Афганистан.

Администрацията на президента Джо Байдън обяви, че преглежда сделката с талибаните от миналата година. Байдън заяви в интервю за ABC, че крайният срок може да бъде изпълнен, но е "трудно". По думите му, ако крайният срок бъде удължен, няма да е за много дълго.

В Москва предлагат на талибаните да се откажат от ислямско емирство

В Москва предлагат на талибаните да се откажат от ислямско емирство

Част от международните преговори

Те трябва да си ходят, каза Сухаил Шахин, член на преговарящия екип на талибаните. Той предупреди, че ако останат след 1 май, това би означавало нарушение на споразумението.

"Това нарушение няма да е от наша страна. Ще има реакция на това нарушение", закани се той, но не конкретизира как ще отговорят.

Той също потвърди, че талибаните са категорични в искането си за сформиране на ислямско правителство. Представителят на екстремистите не поясни дали това означава връщане на шериата.

Шахин също не каза дали талибаните ще приемат провеждане на избори, но подчерта, че правителството на президента Ашраф Гани не отговаря на дефиницията ислямско правителство.

Москва организира международна конференция за прекратяване на конфликта в Афганистан

Москва организира международна конференция за прекратяване на конфликта в Афганистан

Официални делегации от Кабул и талибаните също се очаква да участват

В предишни съобщения талибаните увериха, че тяхната визия за ислямско правителство ще позволи на момичетата да посещават училище, а на жените да работят и да участват в публичния живот. Те казаха, че няма да приемат жена за президент.

Талибаните в същото време отказаха да обещаят, че няма да предприемат пролетна офанзива въпреки призивите на САЩ, Русия и Китай.

След конференцията в Москва участващите държави призоваха враждуващите страни да намалят насилието и талибаните да не предприемат офанзива. Русия, САЩ, Китай и Пакистан подчертаха, че не подкрепят възстановяване на Ислямско емирство Афганистан.

Шахир обаче бе категоричен, че талибаните ще се придържат към целта си за изграждане на ислямска държава.

От 1996 до 2001 г. талибаните управляваха Ислямско емирство Афганистан - ислямска държава на територията на Афганистан.