Талибаните отрекоха разпространена вчера информация, че са провели тайни срещи с афганистанското правителство за възобновяване на мирните преговори, съобщава "Франс прес".

Талибаните и Кабул подновиха тайните преговори в Катар

Талибаните и Кабул подновиха тайните преговори в Катар

На проведените през септември и октомври

От екстремисткото движение подчертаха, че твърдолинейната им политика остава непроменена.

Вчера талибански източници и афганистански представители обявиха, че две срещи са проведени през септември и октомври в Доха, Катар, където талибаните имат политически офис. Първи за преговорите съобщи британският вестник "Гардиън". Според местната телевизия Толо, която се позовава на източник от президентския дворец, шефът на разузнаването и съветник по националната сигурност на Афганистан са присъствали на една от срещите в Катар.

Но говорителят на талибаните Забихула Муджахид отрече информацията, че са водени разговори или са провеждани срещи с Кабул.

Представителите на "Ислямския емират" не са се срещали с шефа на разузнаването или с други официални представители. Нашета позиция за преговорите не се е променила. Политиката ни е много ясна по това, отбеляза Муджахид.

Талибаните отдавна настояват за изтегляне на чуждестранните войски от Афганистан като предварително условие за мирни преговори с правителството.