Организацията на обединените нации (ООН) е получила "достоверни твърдения", че повече от 100 бивши членове на афганистанското правителство, неговите сили за сигурност и тези, които са работили с международните войски, са били убити, откакто талибаните превзеха страната на 15 август. Това съобщава генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

В доклад, получен в неделя от Асошиейтед прес, Гутериш заявява, че за повече от две трети от жертвите се предполага, че са убити от талибаните или свързани с тях лица, въпреки че талибаните обявиха "обща амнистия" за хората от бившето правителство и водените от САЩ коалиционни сили.

Политическата мисия на ООН в Афганистан е получила достоверни твърдения и за убийства без процес на най-малко 50 лица, заподозрени в принадлежност към ИДИЛ-КП - екстремистката подгрупировка на "Ислямска държава", действаща в Афганистан.

Гутериш добавя, че въпреки уверенията на талибаните, има доказателства и за "насилствени изчезвания и други нарушения на правото на живот и физическа неприкосновеност" на бивши членове на правителството и коалицията. По думите му правозащитниците и журналистите също продължават да бъдат "обект на нападения, сплашване, тормоз, произволни арести, малтретиране и убийства".

Първоначално талибаните обещаха обща амнистия за лицата, свързани с бившето правителство и международните сили, както и толерантност и приобщаване към жените и етническите малцинства. Въпреки това обаче те възобновиха ограниченията за жените и назначиха изцяло мъжко правителство, което предизвика тревогата на международната общност.

Западът осъди талибаните заради убийства на бивши войници и полицаи

Западът осъди талибаните заради убийства на бивши войници и полицаи

Доклад на Human Rights Watch съобщи за престъпленията