Атака на талибаните в Северен Афганистан уби поне 17 местни милиционери, предаде "Асошиейтед прес".

Атаката е била насочена към местния командир на полицията, който избягал невредим, заяви Джавад Хайри, говорител на губернатора на провинция Тахар, където е станало нападението.

Местните афганистански милиции обикновено действат в отдалечени райони и са под командването или на министерствата на отбраната, или на вътрешните работи.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид пое отговорност за нападението.

Атаката дойде дори след като представители на талибаните заявиха, че може да има временно прекратяване на огъня.

Талибаните преди това отказаха всички оферти за прекратяване на огъня от афганистанското правителство, с изключение на тридневно примирие през юни 2018 г. по повод празника Ид ал Фитр.

Настоящото предложение за прекратяване на огъня ще продължи седмица до 10 дни. През това време ще бъде подписана мирна сделка със САЩ, заявиха талибанските власти. Разговорите между афганистанците от двете страни на конфликта биха последвали, за да се вземе решение за формата на следвоенния Афганистан.

В момента талибаните обсъждат дали да приемат предложението за прекратяване на огъня в САЩ.

В понеделник американски войник беше убит в битка в северната провинция Кундуз. Талибаните твърдят, че стоят зад фатален крайпътен атентат, насочен към американските и афганистанските сили в Кундуз.

На следващия ден нападение на талибани на контролно-пропускателен пункт уби най-малко седем войници на афганистанска армия в северната провинция Балх.

Други шест афганистански войски бяха убити в същата провинция в четвъртък при нападение срещу армейска база. Най-малко 10 афганистански войници бяха убити в петък при сложна атака на контролно-пропускателен пункт в южната провинция Хелманд.

Талибаните често се насочват към афганистански и американски сили, както и към правителствени служители. Но десетки афгански цивилни също са убити при кръстосания огън или от крайпътни бомби, засадени от бойци.