Това е най-тежката хуманитарна катастрофа на съвремието: 20 милиона души в Йемен гладуват, 7 милиона от тях са деца. В тази страна, раздирана вече години от кървава война, на всеки десет минути умира по едно дете, посочва Дойче веле.

"Толкова много деца са на прага на смъртта. Животът им виси на косъм", казва с покруса говорителката на УНИЦЕФ Ниня Шарбоно. И наистина, числата са потресаващи: на всеки десет минути умира по едно дете - от глад, от инфекции, от болести, които по принцип нямат фатален край. И това не е всичко: почти 1,5 милиона йеменски деца са прокудени от родните си места, над 2 милиона не посещават училище, все повече непълнолетни момичета биват насила омъжвани, а невръстни момчета биват принуждавани да се бият с оръжие в ръка.

Милиони гладуват

Вече 20 милиона души в Йемен изпитват сериозни затруднения да се снабдяват с най-необходимите хранителни продукти, съобщи сега и ООН. А това означава, че гладуват цели две трети от населението на страната. Около 250 000 от тях влизат в най-тежката 5-а категория, съобщи координаторът на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок. По неговите думи, през идната година ще бъдат необходими 4 милиарда долара за облекчаване на кризата с глада.

Големи дарения обещава Саудитска Арабия, която, наред с Иран, разпали тази чудовищна война, продължаваща вече над четири години. "Ние благодарим на всички дарители", заяви в тази връзка Марк Лоукок, без да коментира ролята на Саудитска Арабия в йеменската война.

Най-тежката хуманитарна криза в света

По данни на Световната здравна организация, от избухването на войната досега в Йемен са били убити 10 000 души. Над 60 000 са ранените, а най-малко 2 милиона са били прокудени. Наблюдатели говорят за най-тежката хуманитарна криза на съвремието.