„Временно транснационално правителство" съставят сепаратистите от Тамилските тигри в Шри Ланка. Целта е да бъде постигнато самоуправление на малцинството на Тамилските тигри в страната, съобщи БиБиСи.

В официално съобщение, разпространено сред местните медии, говорител на бунтовниците заявява, че „новата организация ще издигне борбата в следващата фаза". Представителят на тигрите обяви, че предстои установяването на т.нар. временно транснационално правителство.

Решението дойде близо месец след като официалното правителство на Шри Ланка обяви, че сепаратистите са тотално разгромени. От десетилетия се водят битки между официалната власт и местните племена за северните части на страната и тяхното управление.

Припомняме, лидерът на тамилските тигри Велупилай Прабхакаран е ликвидиран при опит да се изплъзне от обкръжилата го армия на правителството на Шри Ланка.

Прабхакаран ръководеше в продължение на 26 години борбата на сепаратистката организация „Тигри за освобождение на Тамил Илам".

Освен Прабхакаран бяха убити още трима от ръководителите на организацията, между които и лидерът на политическото крило Баласингам Надесан.

Данните от доклад на ООН сочат, че близо 6 500 цивилни са били убити и над 13 ранени в боевете в Шри Ланка през подлените три месеца.

Генералният секрет на ООН Бан Ки Мун заяви в Брюксел, че ще изпрати екип от хуманитарни експерти в страната като част от усилията „за да направят каквото могат, за защитата на цивилното население".

В средата на миналия месец близо 25 000 цивилни напуснаха домовете си в северозападната част на Шри Ланка, която е окупирана от тамилските тигри.

Хората са избягали след като правителствените войски са разбиха укрепленията преди да достигнат до последната база на бунтовниците.

Над 70 000 са жертвите на 20-годишната война между двете страни.

Припомняме, в началото на февруари тази година правителството на Шри Ланка отхвърли призива на САЩ и други страни да преговаря с „Тамилските тигри".

ООН смята, че 10 000 цивилни са убити или ранени след двумесечните военни акции на правителствените войски на Шри Ланка срещу "Тамилските тигри", което може да се смята за военно престъпление.