Търговската война на президента на САЩ Доналд Тръмп е струвала на американската икономика изгубен БВП през 2018 г. в размер на 7,8 милиарда долара. Това показва проучване, проведено от екип от икономисти от водещи американски университети, информира "Ройтерс".

Авторите на изследването отбелязват, че са анализирали краткосрочния ефект от действията на Тръмп и са установили, че вносът от засегнатите държави е спаднал с 31,5%, а американският износ с 11%. Те също са установили, че годишните загуби за потребителите и за производителите от увеличилите им се разходи за вноса са общо 68,8 милиарда долара.

След изчисляване на приходите от по-високите мита и печалбите на вътрешните производители от по-високите цени, общите загуби възлизат на 7,8 милиарда долара или 0,04% от БВП, подчертават авторите на проучването.

Изследването е проведено от икономисти от Калифорнийския университет в Бъркли, Колумбийския университет, Йейлския университет и Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Публикувано е от Национално бюро за икономически изследвания.