Татуировчици твърдят, че новата общоевропейска забрана на хиляди химикали, използвани в оцветяващите мастила, може да навреди на тяхната индустрия. Това предаде BBC.

Ограниченията, които влязоха в сила във вторник, се отнасят за вещества, които могат да причинят рак или други здравословни проблеми, и засягат главно цветните мастила. ЕС твърди, че правилата ще намалят броя на нежеланите реакции.

Но татуирочиците посочват, че заместващите мастила не са лесно достъпни и може да нямат желаната от клиентите яркост. След две години трудности, причинени от пандемията, много студиа твърдят, че не са имали достатъчно време да се подготвят за промяната.

"Коронавирусът и месеците на локдаун ни разтърсиха сериозно. А сега и това", казва татуировчикът от Хамбург Себастиан Маковски. По думите му промените са равносилни на частична забрана на бизнеса му.

Актуализираните правила на ЕС за химикалите, известни като Reach, бяха договорени от всички държави членки през 2020 г. Забраната обхваща 4000 химикала, включително изопропанолов алкохол, който е често срещана съставка в мастилата за татуировки, въпреки че според длъжностните лица вече са налични заместители.

Европейската агенция по химикали, която помогна за изготвянето на новото законодателство, твърди, че мастилата могат да бъдат опасни, като причиняват "кожни алергии и други по-сериозни въздействия върху здравето, като генетични мутации и рак". Тя настоява, че новите правила нямат за цел да забранят татуировките и перманентния грим, а просто да ги направят по-безопасни.

Според оценки на ЕС до 12% от европейците имат татуировка, а сред младите хора този процент може да е двойно по-голям. Само в Германия се смята, че всеки пети човек има татуировка, а в Белгия всяка година се правят 500 000 нови татуировки.

ЕК приема нови ограничения за някои от най-вредните химикали в отпадъците

ЕК приема нови ограничения за някои от най-вредните химикали в отпадъците

Предлагат по-строги ограничения за максимално допустимите концентрации в отпадъците