Тайланд планира през ноември тестове върху хора за потенциална коронавирусна ваксина, предаде "Ройтерс.

Тайландските изследователи планират да започнат изпитвания на хора с потенциална ваксина за новия коронавирус през ноември и подготвят 10 000 дози, заяви високопоставен служител.

Стремежът е ваксината да бъде готова за употреба до края на следващата година.

След благоприятни резултати в опити върху примати, следващата стъпка е производството на дози за изпитвания върху хора, заяви Киат Руксрунгтам, директор на програмата за развитие на ваксини в университета в Бангкок.

"В началото щяхме да ги изпратим през юни, но не беше лесно да планираме всичко", каза Киат на пресконференция.

Няма одобрени ваксини за вируса, който причинява COVID-19, но 19 кандидати се проследяват действието им при хора в световен мащаб. Китай е водещ в надпреварата с експериментална ваксина от Sinovac Biotech Ltd (SVA.O)

Първият завод в Тайланд трябва да завърши производството през октомври и да изпрати продуктите във второ съоръжение, което трябва да приключи до ноември, каза той.

Съоръженията в Сан Диего и Ванкувър ще произведат 10 000 дози за изпитанията за 5000 души. Първата група, на възраст от 18 до 60 години, ще получи различни дози от ваксината, каза той.

Изпитванията няма да приемат доброволци, докато не получим одобрение от Тайландската администрация по храните и лекарствата и комисия по етика", каза Киат.

Тайландската компания BioNet-Asia подготвя съоръженията си за мащабно производство, ако изпитанията се окажат успешни.