Китай призова Вашингтон да не пуска президента на Тайван на американска земя, след като Доналд Тръмп предизвика дипломатически скандал между САЩ и азиатската сила, информират световни агенции.

Припомняме, Пекин внесе оплакване срещу САЩ заради скандалния телефонен разговор между новоизбрания президент Доналд Тръмп и лидера на Тайван Цай Ингвен. Разговорът доведе до скандал между Вашингтон и Пекин, тъй като Тръмп на практика е нарушил политиката на САЩ в региона на Азия. През 1979 г. тогавашният държавен секретар възприема политиката на "единен Китай" и прекратява отношенията на високо ниво с Тайван.

Тръмп предизвика дипломатически скандал между Китай и САЩ

Тръмп предизвика дипломатически скандал между Китай и САЩ

Проблемът между Китай и Тайван датира още от 1949 година

Очаква се Ингвен да лети до САЩ следващият месец във връзка с посещения в три държави в Централна Америка - Никарагуа, Гватемала и Ел Салвадор.

Има спекулации, отхвърлени от редица съветници на Тръмп, че тя може да спре в Ню Йорк, за да се срещне с новоизбрания президент на САЩ, който встъпва в длъжност на 20 януари.

Пекин, който разглежда Тайван като част от китайската територия и не признава тайванските власти, призова САЩ да не позволяват това да се случи.

Китай се надява, че САЩ "няма да позволят транзита й и няма да изпратят грешни сигнали към "тайванските сили за независимост", се отбелязва в съобщение на външното министерство на азиатската държава.

Китай иска обяснение от Белия дом
Обновена

Китай иска обяснение от Белия дом

Тръмп говори с президента на Тайван

Ведомството допълва, че истинската цел на Ингвен е "очевидна".

Говорител на Държавния департамент на САЩ отхвърли призива на Пекин, след като подчерта, че разрешението тайвански лидери да преминават транзитно през САЩ е част от "дългогодишна американска практика, съвместима с неофициално естество на отношенията си с Тайван".

Съобщава се, че бившата президентска номинация на републиканците Боб Дол е изиграл важна роля за 10-минутния разговор между Тръмп и тайванския президент, който разгневи Пекин.

"Ню Йорк таймс" пише, че Дол, лобист във Вашингтон, 6 месеца е работил, за да установи контакт между тайвански представители и екипа на Тръмп.