Информация за редица международни разследвания на терористични групи на Европол инцидентно е била оставена публично в интернет без никаква парола.

Това съобщи холандската телевизионна програма "Зембла" (Zembla), цитирана от Ройтерс.

Осведомителната агенция не може да се свърже с Европол за коментар. Телевизионната програма се позовава на заместник-директора на организацията Вил ван Гемерт.

Според програмата изтичането на информацията е причинено от бивш служител, който е занесъл документи в дома си, което е в нарушение на правилата на международната организация. Бившият служител качил информацията на хард диск, който бил свързан с интернет, но не разбрал, че е достъпна за всеки.

"Зембла" не публикува информацията, но отбелязва, че става въпрос за 54 различни полицейски разследвания, включително имената и телефоните на заподозрените.

Гемерт е заявил, че изглежда, че документите не са разгледани от никого освен от служители на телевизионната програма, но не може напълно да изключи вероятността да са видени и от други.

Холандският евродепутат Софи ин'т Велд написа в "Туитър": "Огромно изтичане на информация. Ще призовем Европейската комисия и директора на Европол да дойдат и да информират Европейския парламент".