Още няма повдигнати обвинения срещу задържаната българска гражданка в Турция. Най- вероятно тя ще бъде обвинена в пропаганда и ще бъде съдена по бързата процедура. Това информират дипломатически представители.

В момента тече съдебното заседание. По неофициална информация турският прокурор се е отказал от обвинението в съпричастност към тероризъм, докато британският гражданин е с постоянна мярка задържан под стража.

Осигурена е защита на българската гражданка.

Премиерът Борисов и вицепремиерът Захариева следят ситуацията. Най-вероятно става въпрос за престъпление извършено по социалните мрежи, което в Турция е утежняващо вината обстоятелство.

Освободиха едната от българките, задържани в Турция за тероризъм
Обновена

Освободиха едната от българките, задържани в Турция за тероризъм

Днес се решава и дали срещу другата жена ще се повдигне обвинение

Припомняме, че дъщерята на освободената българка остава в ареста. По нейния случай е ясно, че днес изтича 7-дневния срок, в който трябва да стане ясно дали жената ще бъде освободена или срещу нея ще бъде повдигнато обвинение.

По време на ареста британецът и българките са били на лятна ваканция в курорта Дидим, който се намира на около 200 километра южно от Измир. Властите в Турция арестували семейството, защото британецът, който е много близък с дъщерята, е бил разследван за връзки със сирийския клон на организацията на кюрдските сили, която е обявена от Турция за терористична организация.

Изяснено е още, че дъщерята на освободената българка има и кюрдски корени. Тя е живеела в Холандия и Великобритания, където учила международно право. Пред БНР българката посочи, че баща ѝ е кюрд. Тя не прекъсвала и връзката си с България, защото израснала тук. Тя се запознала с Джоузеф Р. от социалните мрежи.