Командирът на елитната иранска Революционна гвардия предупреди в четвъртък Израел да не отговаря на ракетната атака от 1 октомври, като заплаши, че всяка атака срещу Иран ще бъде посрещната с подобаващи ответни действия, предава "Ройтерс".

"Ние ви казваме (Израел), че ако извършите агресия където и да е било в Иран, ние ще отговорим подобаващо", каза Хосейн Салами в телевизионна реч, добавяйки, че Иран може да пробие отбраната на Израел.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разговаря с израелския министър на отбраната Йоав Галант в сряда относно операциите на Израел в Ливан и Газа, опитвайки се да предотврати регионална война. Министърът на външните работи на Иран Абас Аракчи пристигна в Кайро за разговори с египетски официални лица като част от обиколка в Близкия изток.

Европейският съюз проведе първата си среща на върха с държавите от Персийския залив и излезе с изявление, призоваващо за спокойствие: "Подчертаваме важността на дипломатическия ангажимент с Иран - за преследване на регионална деескалация", се казва в него.

Лойд Остин предупреждава за сериозните последици за Иран

Лойд Остин предупреждава за сериозните последици за Иран

САЩ уверяват Израел в подкрепата си

Израел не показва никакви признаци на забавяне на военните му кампании срещу Хизбула в Ливан и Хамас в Газа и се зарече да накаже Иран за атаката му от 1 октомври.

Катар, който посредничи в преговорите, насочени към осигуряване на прекратяване на огъня в Газа, каза, че не е имало ангажименти с никоя страна през последните три до четири седмици..

Израелските въздушни удари убиха 11 палестинци в град Газа в четвъртък, казаха медици, докато израелските сили изпратиха танкове в Джабалия на север, където палестинци и служители на ООН изразиха тревога от недостиг на храна и лекарства.

Саудитска Арабия призова САЩ да спрат оръжейните доставки за Израел

Саудитска Арабия призова САЩ да спрат оръжейните доставки за Израел

Настроението в Рияд се е втвърдило спрямо Израел след войната в Газа