Посланикът на Саудитска Арабия във Великобритания призова правителството на Съединените щати да изпълни заплахата си да спре доставките на оръжия за Израел, освен ако не бъде допусната още хуманитарна помощ в Газа през следващите 30 дни, пише "Политико".

В писмо до Израел, оповестено тази седмица, Вашингтон отправи ултиматум, предупреждавайки, че могат да бъдат наложени ограничения върху бъдещата подкрепа за страната, освен ако не се обърне внимание на нарастващата хуманитарна криза в Газа.

Говорейки пред подкаста "Power Play" на "Политико", принц Халид бин Бандар Ал Сауд каза, че администрацията на Джо Байдън сега трябва да спази думата си, добавяйки: "Трябва да приемем, че американците мислят това, което казват".

"В миналото сме виждали Съединените щати да дават обещания, които не изпълняват, и завършват с катастрофа. Що се отнася до този конфликт, последиците от неспазването на това, което казвате, са много по-големи... никоя друга страна не може да повлияе на Израел така, както Съединените щати."

Говорейки пред домакина Ан Макелвой, Халид разкритикува поведението на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Газа, както и разрастващите се боеве в Южен Ливан срещу бойците на Хизбула, предполагайки, че Америка трябва да "тросне с крак" в искането за цялостно прекратяване на огъня.

"Отвън изглежда, че израелците не слушат, а приятелите не правят това", каза той.

Откровените забележки на Халид подчетават разрастващата пропаст между Израел и Саудитска Арабия, въпреки надеждите на администрацията на Байдън и правителството на Нетаняху, че "Aвраамовото споразумение" - поредица от договори, постигнати с посредничеството на САЩ подписани между държави в региона преди четири години — ще нормализират дипломатическите отношения между арабските държави и Израел в замяна на по-големи гаранции за сигурност срещу Иран.

Нетаняху: Израел чува САЩ, но решава сам

Нетаняху: Израел чува САЩ, но решава сам

Позиция на Офиса на премиера след новинарска публикация

Високопоставен член на управляващата Камара на Сауд (и брат на саудитския посланик в САЩ), Халид сподели, че настроението в Рияд се е втвърдило спрямо Израел след войната в Газа, предизвикана от атаката на 7 октомври, при която бойци на Хамас убиха около 1200 израелци и взеха около 250 заложници в Газа.

"Ако стратегията е мир и сигурност в региона, не виждам да постигат тази цел", каза Халид. "Днес Израел е по-застрашен, отколкото е бил от 70-те години насам. Във всяка измерима дългосрочна цел не виждам успех.

Халид също така омаловажи регионалната заплаха от Иран, включително за стратегически жизненоважния маршрут за превоз на петрол през Ормузкия проток, добавяйки: "Имахме своите различия с Иран. Но мисля, че в момента сме доста съгласувани да намалим напрежението в тази ситуация.

Обсъждайки възможността за блокада на пролива в отговор на ответните действия на Израел срещу неотдавнашните ракетни удари, подкрепяни от Техеран, Халид отговори: "Могат ли да го направят?  Ще го направят ли в момента? Не мисля така."

Катар: Никой не се ангажира с преговори за прекратяване на огъня в Газа от седмици

Катар: Никой не се ангажира с преговори за прекратяване на огъня в Газа от седмици

Преговорите са в пълен застой след началото на израелската офанзива в Ливан