По време на опустошителната зимна буря, обхванала Тексас с дни, в социалните медии започнаха да циркулират видеоклипове, в които се твърди, че снегът е "фалшив" или конспиративно е "създаден от правителството". Като доказателство потребителите твърдят, че когато доближат запалена запалка до снежна топка тя се опушва, вместо да се топи. Тази реакция на снежната топка разбира се има научно обяснение и не е никакво доказателство за "фалшив" сняг. Теориите на конспирацията за "изкуствен сняг" многократно са развенчавани и в миналото, пише "Ройтерс".

Във вече изтрит видеоклип в TikTok от 0:49 секунди, гледан над 854 500 пъти, жена обяснява: "Благодаря Бил Гейтс, че се опита да ни подведе, че това е истински сняг. Ще видите, че не се топи и ще изгори. Снегът не гори", обяснява тя, докато доближава запалка до снежна топка.

В края на януари 2014 г., когато рядка ледена буря обхвана Атланта, Джорджия, астрономът Фил Плат развенча подобно твърдение, обяснявайки науката, която стои зад това явление. Плат обясни, че снегът се топи, но изглежда не капе, защото останалият сняг, който е порест, поглъща водата.

Повечето публикували теорията на конспирацията посочват, че предполагаемият фалшив сняг "изгаря", тъй като запалката оставя следа от "изгаряне" върху снежните топки. "Изгаря, не се топи, просто почернява, без да капе вода, просто гори с мирис на изгоряла пластмаса", гласи една публикация във Facebook.

Според проверка на факти от 2018 г., следите и миризмата са резултат от изгарящ бутан, който е безцветен газ, обикновено използван като гориво в запалки, който има "слаб мирис, подобен на петрол".

Плат обяснява простия химичен процес зад черните следи от изгаряне: Няма общо с изгаряща или горяща снежна топка, а саждите от газта в запалката остават по снежната топка.

Бутанът, намиращ се в запалките, е въглеводород - молекула, която е частично въглерод, а частично водород. "Когато го изгорите, молекулата реагира с кислород във въздуха, прекъсвайки връзките между атомите в нови молекули", което често води до "някои от въглеродните молекули се реформират в дълги вериги, създавайки това, което ние наричаме сажди", допълва Плат.

Този процес е демонстриран във видео от научно-интерактивния център Imagination Station Toledo.

Някои публикации в социалните медии твърдят, че снегът в Тексас е "химически създаден" с бариев хидроксид и амониев хлорид.

Реакцията на бариев хидроксид и амониев хлорид, която често се използва като пример за ендотермични реакции, създава подобен на сняг бял прахообразен материал, както се вижда от видеоклип на Chemistry Demonstrations Lab на Калифорнийския университет, Бъркли.

Няма доказателства снегът в Тексас да е "химически създаден". Описаните вещества са токсични и се използват в малки количества; амонячният газ, който може да се получи по време на експеримента, също е опасен.

Подобни конспиративни теории за предполагаемия "синтетичен" сняг многократно са развенчавани в миналото.

По-рано "Ройтерс" вече обясни нелепостта на твърдението, че президентът Джо Байдън е манипулирал и контролирал времето, което е причинило смразяващия студ в Тексас в средата на февруари 2021 г., който остави милиони без ток. Рядката зимна буря е причинена от арктическа въздушна маса, коментира Националната метеорологична служба (NWS).

Обсерваторията на НАСА обясни, че студеният вятър от Арктика, който се мести на 13 февруари, удряйки Тексас, поставяйки южните райони на щата с по-ниски температури от части от Аляска. В публикацията ясно се посочва, че бурята е причинена от промяна на силните въздушни течения, за които също има достатъчно обяснения в миналото.

Учените все още обсъждат каква е причината за подобни температурни колебания, но да се предполага, че американски президент има силата да променя въздушни течения и потоци е меко казано неправдоподобно.

В крайна сметка снегът в Тексас не е "фалшив" и не е "създаден от правителството". Видеоклиповете, в които се твърди, че снегът "не се топи" и че вместо това "гори", показват едно често срещано явление, което хората на земята са наблюдавали неведнъж и в миналото.

Сагата с огромните сметки за ток в Тексас продължава

Сагата с огромните сметки за ток в Тексас продължава

Цунами от големи сметки, щати започват да разследват дерегулирания енергиен пазар