Рядък полярен студ в американския щат Тексас, който повиши търсенето на енергия, принуди щатският електроснабдителен оператор да наложи ротационни прекъсвания на тока, оставяйки 4 милиона клиенти без електричество, дори след като температурите спаднаха до изключително ниски нива, съобщава "Ройтерс".

Застудяването, обхванало Тексас, достигна и северната част на съседно Мексико, където властите обявиха, че 4,7 млн. потребители са останали без електричество. Около обяд вчера тамошно време услугата е била възстановена на почти 2,6 млн. души от тях.

Ледени бури извадиха от строя почти половината от вятърните паркове в Тексас

Ледени бури извадиха от строя почти половината от вятърните паркове в Тексас

Много редки атмосферни условия в южния американски щат

Сайтът PowerOutage.us, който проследява прекъсванията на електрозахранването, съобщава, че 4 088 064 клиенти в Тексас са претърпели спирания на тока около 20:30 часа вчера.

Президентът Джо Байдън обяви извънредно положение вчера, отключвайки федерална помощ за Тексас, където температурите варират от минус 2 до минус 22 градуса по Целзий.

"Електропреносната мрежа в Тексас не е компрометирана. Способността на някои компании, които генерират енергия, е замразена", написа губернаторът Грег Абът в "Туитър", като увери: "Те работят, за да възстановят електрозахранването."

Абът също така разположи Националната гвардия в целия щат, за да съдейства за възстановяването на електричеството.

Международното летище "Джордж Буш" в Хюстън заяви, че ще остане затворено поне до 21 часа българско време днес, докато градското летище Hobby спря да работи поне до обяд във вторник тамошно време заради лошите метеорологични условия.

Замръзването също така засегна тежко енергийната индустрия на щата, най-големия производител на суров петрол в страната, затваряйки петролните рафинерии и налагайки ограничения от операторите на газопроводи.

Освен Тексас голяма част от САЩ бяха в плен на смразяващо време през тридневния почивен уикенд за Деня на президента.

Националната метеорологична служба съобщи, че арктическа въздушна маса се е разпростряла на юг, далеч извън районите, свикнали с ледено време, с предупреждения за зимни бури, публикувани в по-голямата част от региона на Мексиканския залив, Оклахома и Мисури.

В Луизиана, където смразяващи температури също доведоха до прекъсване на електрозахранването и затваряне на пътища, някои общини наложиха полицейски час, за да откажат жителите да тръгват на път. Други 110 000 дома и фирми бяха без електричество в понеделник вечерта.

Съветът за електрическа надеждност в Тексас (ERCOT) се опита да намали потреблението на енергия в отговор на зимния рекорд от 69 150 мегавата в неделя вечерта, с повече от 3200 MW по-висок от предишния зимен пик през януари 2018 г.

От ERCOT обявиха, че екстремното време е причинило много електроенергийни мощности на различни видове горива да се изключват и да станат недостъпни.

Бурите извадиха от строя почти половината капацитет за производство на вятърна енергия в щата в неделя. Електричеството от вятър е вторият по големина източник на електроенергия в Тексас, което представлява 23% от доставките на ток в щата, изчислява ERCOT.