Ледени бури извадиха от строя почти половината от вятърните енергийни мощности в американския щат Тексас, след като рядко дълбоко замръзване в щата блокира турбинните кули, докато търсенето на електроенергия достигна рекордни нива. Това съобщиха от щатския електроенергиен оператор, цитирани от "Ройтерс".

В отговор на искане от губернатора на Тексас Грег Абът, американският президентът Джо Байдън обяви федерално обявяване на извънредно положение за всички 254 окръга в щата в неделя, упълномощавайки американските агенции да координират облекчаването на бедствието от тежките метеорологични условия в Тексас.

Зимните енергийни проблеми в Тексас се случиха, след като смразяващ костите студ, съчетан със сняг, киша и леден дъжд, обхванаха голяма част от САЩ от тихоокенския северозапад през Големите равнини и до средноатлантическите щати през уикенда.

Арктическа въздушна маса, причиняваща студа, стигна на юг далеч извън районите, свикнали с ледено време, като предупреждения за зимни бури бяха публикувани за голяма част от региона на Мексиканския залив, Оклахома и Мисури, съобщи Националната метеорологична служба.

Съветът за електрическа надеждност на Тексас (ERCOT), щатският електроенергиен оператор, издаде предупреждение, в което помоли потребителите и бизнеса да пестят енергия, като се позовава на рекордните енергийни нужди заради екстремния студ, който обхваща щата.

"Имаме работа с по-високи от нормалните прекъсвания на производството заради замръзнали вятърни турбини и ограничени доставки на природен газ, налични за генериращите блокове", отбелязаха от агенцията.

Вятърните паркове в Западен Тексас, връхлетени от ледени бури през уикенда, са особено силно засегнати.

От 25 000 плюс мегавата мощност от вятърна енергия, които обикновено са налични в Тексас, около 12 000 мегавата не са били в експлоатация от сутринта в неделя "заради зимното метеорологично събитие, което преживяваме в Тексас", уточни говорителката на ERCOT Лесли Сопко.

Вятърната енергия е вторият по големина източник на енергия в Тексас, като е осигурявала 23% от щатските енергийни доставки през миналата година, след природния газ, който представлява 45% според данните на ERCOT.

Прогнозите предвиждат обилен сняг и леден дъжд да се разпространят в по-голяма част от централните и източните части на страната.