Зелената партия на Швейцария с исторически успех на проведените вчера национални избори. Крайнодясната Швейцарска народна партия остава най-голямата в парламента, въпреки че изгуби подкрепа, информира АП.

Резултатите потвърждават предварителните прогнози, че безпокойството от климатичните промени може да предизвика "зелена вълна".

Зелените печелят места на вота в Швейцария, но води крайнодясна партия

Зелените печелят места на вота в Швейцария, но води крайнодясна партия

Социалистите са на втора позиция, а Зелените на четвърта

Резултатът бележи "тектонична промяна", обяви лидерът на Зелената партия Регула Риц. Лявата партия призовава за "спешно свикване на национална среща на върха за климата". Зелените получиха 13,2% подкрепа, което е изненада. Те увеличават подкрепата си с повече от 6% спрямо представянето си през 2015 г.

Зелената либерална партия също увеличава подкрепата си. Тя получава 7,8 на сто в сравнение с по-малко от 5% преди четири години.

Това е повече от вълна, това е приливна вълна в швейцарски мащаб, коментира политологът Паскал Скиарини пред АФП.

Фокусът бързо ще бъде насочен към това дали Зелените или коалиция от две екологични партии ще поискат едно от седемте места в кабинета, които се споделят от водещите политически партии.

Швейцарците избират нов парламент, очакват победа на Зелените

Швейцарците избират нов парламент, очакват победа на Зелените

Може да покаже, как страховете от изменението на климата влияят при вот в Европа

Швейцарската народна партия, която многократно е обвинявана, че демонизира мигрантите, спечели 25,6% на изборите вчера, което е спад спрямо 29,4% през 2015 г.

Политологът Оскар Мацолени от Лозанския университет заяви пред АФП, че резултатите показват, че Швейцарската народна партия има проблеми с привличането на млади гласоподаватели, докато по-възрастната електорална база е по-малко мотивирана да гласува в сравнение с 2015 г., когато мигрантската криза в Европа беше на "първа страница".

Швейцарската народна партия е единствената голяма политическа формация, която не обещава смели действия за защита на околната среда, като постоянно осъжда "климатичната истерия" в швейцарската политика. Освен заплахите си срещу мигрантите, партията гради реномето си на осъждането на влиянието на ЕС в Швейцария, която не членува в Общността.

Според уникалната политическа система на Швейцария изборите решават 200 места в долната камара и 46 сенатори, избирани за четири години, но съставът на Федералния съвет няма да бъде решен до декември.

Промяна само на един член в 7-членния кабинет е политическа сензация. Федералният съвет е от 7 члена, той представлява правителството на Швейцария и колективно действа като държавен глава и правителство на Швейцария.

Според така наречената "магическа формула" за споделяне на властта шест кабинетни места са споделени поравно от Швейцарската народна партия, Социалистическата партия, Свободната демократическа партия,християндемократите държат седмото място. Президентството е на ротационен принцип всяка година.

Зелените завършиха на четвърта позиция, малко пред християндемократите, но не е ясно дали ще се присъединят към кабинета.

Управлението на Швейцария е на базата на консенсус. Мнозина не са склонни християндемократите да бъдат премахнати от управлението, тъй като те са в кабинета от влизането в сила на формулата през 1959 г. Освен това те представляват центристкия блок в Швейцария.

Зелените предпочитат да заемат място във Федералния съвет за сметка на Свободната демократическа партия, но вероятно ще трябва да сключат съюз със Зелените либерали, за да се осъществи.

Регула Риц вярва, че Зелените трябва да участват в правителството.

"Сега е времето", каза тя и добави, че швейцарските лидери "може би трябва да обсъдят нова магическа формула", за да отразят промяната в политическите приоритети.

Резултатите от неделя са още едно доказателство, че в страната, чиято икономика и живот са тясно обвързани с планините, хората са все по-обезпокоени от климатичните промени. Наскоро проучване показа, че повече от 90% от 4000 ледници в Алпите ще изчезнат до 2100 г., ако не бъдат намалени въглеродните емисии.

Ледниците в Швейцария са се свили с 10 процента само за пет години

Ледниците в Швейцария са се свили с 10 процента само за пет години

Разтапят се заради глобалното затопляне