Започнаха протестите във Великобритания във връзка с визитата на президента на САЩ Доналд Тръмп на Острова.

Полицията прекрати отпуските. Премиерът Тереза Мей и новият външен министър Джереми Хънт напрегнато се подготвят за някой потенциален гаф, обида или недоразумение, пише "Гардиън".

Великобритания с най-голямата мобилизация на полицаи от 2011 г. заради Тръмп

Великобритания с най-голямата мобилизация на полицаи от 2011 г. заради Тръмп

Хиляди полицаи от страната ще бъдат прехвърлени в Лондон

Днес американският лидер започва четиридневна визита в Обединеното кралство, която е организирана между двудневната среща на върха на НАТО, приключваща днес, и първата му официална среща с президента на Русия Владимир Путин в Хелзинки на 16 юли.

Преди посещението Мей похвали трансатлантическите отношения, но не спомена конкретно държавния глава на САЩ.

"Няма по-силен съюз от нашите специални отношения със САЩ и няма да има по-важен съюз от този през следващите години", каза британският министър-председател, допълвайки, че "очаква важни разговори тази седмица".

През април беше официално обявено, че Тръмп е поканен на пълна държавна визита на Острова на фона на призивите за организиране на големи протести.

Тази вечер Тръмп ще присъства на вечеря с бизнес лидери в двореца Бленхайм - родното място на Уинстън Чърчил. Американският лидер ще бъде посрещнат от почетен караул и кралски полк от Шотландия.

В петък, след съвместна антитерористична демонстрация на британските и американските специални части и разговори с Мей в правителствената резиденция в Чекърс, Тръмп и съпругата му Мелания ще пият чай с кралица Елизабет II в Уиндзорския замък.

На същия ден вечерта Тръмп ще отпътува за Шотландия, където се очаква да играе голф през целия уикенд.

Вчера започнаха първите протести в Шотландия. Антирасистка група организира демонстрация до голфклуб на американския лидер.

Голяма демонстрация е планирана в Лондон за петък, на която ще бъде пуснат гигантски балон "бебе Тръмп" над Уестминстър.

За охрана британското правителство ще отдели минимум 12 милиона британски лири. Отменени са отпуските на хиляди полицаи. Около 4000 полицаи са мобилизирани за охрана на местата, които Тръмп ще посети. Това е най-голямата мобилизация от 2011 г. Наложена е временна забрана за ниско прелитане на самолети над райони на Великобритания.

Една от спънките на държавната визита е свързана с това, че британски депутати, включително Джон Беркоу, председател на долната камара на парламента, са против обръщение на Тръмп пред законодателния орган, което е традиционен елемент от такива визити.