Египетските сили за сигурност предотвратиха терористична атака близо до черква в предградията на Кайро, съобщи ТАСС, позовавайки се на Al Youm Al Sabea.

Камикадзе е планирал атака към черкуващите се християни в храма "Света Богородица" в района на Мустарад в покрайнините на египетската столица. Нападателят е подготвил взрива по-рано, за да избегне арест.
По информация на силовите структури, терористичният акт е подготвян от млад мъж, на около 20-годишна възраст. Той е имал пояс с взривни вещества.

Взрив в коптска църква в Египет взе жертви
Обновена

Взрив в коптска църква в Египет взе жертви

Устройството е избухнало в град Танта на Цветница

По информация на египетската агенция MENA "засилените мерки за сигурност на площада пред храма са изплашили терориста и той е задействал бомбата на 250 м преди черквата.". Терористът е загинал на място, няма други пострадали.

В тези дни християните се готвят за празника Успения на Пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август. Около египетските черкви има въведени допълнителни мерки за сигурност.

През април 2017 г. на Цветница в египетските градове Танта и Александрия имаше терористични атаки в християнски храмове. Тогава загинаха 45 души, пострадаха над 120.

Египет идентифицира атентатор от Александрия

Египет идентифицира атентатор от Александрия

той е свързан с терористичната група, отговорна за нападението в църква в столицата Кайро

След това в страната бе въведен режим на извънредно положение, който действа и до сега. Всички черкви и други места за религиозна почит са под засилена полицейска охрана.

Припомняме, извънредното положение в Египет бе въведено на 9 април 2017 г. То бе въведено след като атентатор взриви входа на патриаршеската катедрала в Александрия.

Преди това имаше взрив в коптска църква в египетския град Танта.

Извънредното положение не попречи на друг атентатор да застреля 10 копти в египетска черква на 29 декември 2017 г.

Година по-рано - на 11 декември 2016 г. взрив в черква в Кайро уби 26 души.

6 убити при стрелба в църква в Египет

6 убити при стрелба в църква в Египет

На излизане от рожденственската меса от преминаващ автомобил е стреляно по хората