Германия получи информация часове преди настъпването на Нова година, че терористи от Ирак и Сирия са планирали атаки в Мюнхен, но полицията не успя да издири заподозрените и дори не е сигурна дали те са в страната. Това заяви шефът на полицията в германския град, цитиран от световни агенции.

Хубертус Андре заяви на пресконференция, че германски официални лица са получили „много конкретна” информация за запланувани самоубийствени атаки на жп гари в южния град в полунощ.

Получихме имена. Не можем да кажем дали са в Мюнхен или в Германия”, добави Андре.

Снимка 214284

Източник: ЕПА

Вчера жп гарите бяха затворени за няколко часа, но днес движението на влаковете се нормализира. Но германските власти предупреждават, че заплахата от тероризъм остава.

Гарите са отворени, но ситуацията остава все още сериозна”, отбелязаха от полицията в Мюнхен в „Туитър”.

Няколко часа преди да настъпи 2016 година силите на реда в града евакуираха основната гара и гара в квартала Pasing. Жителите на града бяха помолени да избягват струпване и тълпи.

По-рано на пресконференция вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман изтъкна, че приятелски чуждестранни разузнавателни служби са предупредили Германия за готвена терористична атака в полунощ. Между петима и седем атентатори самоубийци са планирали да се взривят на различни места в Мюнхен, включително на двете основни жп гари.

Въпреки предупрежденията на полицията, хиляди хора посрещнаха Нова година с пиротехническо шоу по улиците на Мюнхен.

В столицата на Бавария живеят повече от 1,4 милиона души.