Силен "приятелски огън" от имунната система може да е причина за тежко боледуване на коронавируса. Това са установили учени от Йейлския университет, цитирани от "Гардиън".

Изследователи от университета са открили, че пациентите с коронавирус имат голям брой заблудени антитела в кръвта си, които атакуват органите, тъканите и самата имунната система вместо да се борят с вируса.

Учените сравнили имунния отговор на заразени пациенти с незасегнати хора и открили нетипични антитела в първите. Нетипичните антитела блокирали противовирусната защита, заличавали ефективните имунни клетки и атакували тялото от множество фронтове, от мозъка, кръвоносните съдове и черния дроб до съединителната тъкан и стомашно-чревния тракт.

Допълнителни тестове разкриват, че колкото повече "автоантитела" има в кръвта на пациентите, толкова по-тежко протича вирусното заболяване. Пациентите с коронавирус имат повече антитела, които се обръщат срещу тях в сравнение с хора с лупус, автоимунно заболяване, което води до подобни непокорни антитела.

По време на изследването са включени 194 пациенти и работници в болници с различна степен на коронавирусна инфекция, които са проверени за автоантитела, които атакуват близо 3000 човешки протеина. Антителата деактивират вирусите с прикрепяне към протеините на повърхността на вируса, но автоантителата са с неправилна форма и погрешно се свързват с протеини, които са били освободени от човешки клетки.