Джо Байдън получи много критики за намека, че НАТО може да бъде разделен какво да прави по-нататък, ако Владимир Путин ограничи агресията на Русия срещу Украйна до "незначително нахлуване". Макар тромави и лоши, коментарите бяха това, което американците наричат ​​Kingsley Gaffe - ситуация, когато политик случайно казва истината, пише The Spectator.

В крайна сметка НАТО има проблем и го има от известно време. Още през 2019 г. Еманюел Макрон ни озадачи с твърдението, че НАТО е в мозъчна смърт поради намаляващия американски интерес към Европа. Първата година от мандата на Байдън като президент показа множество политически решения, които разкриха, че Европа е на заден план за американците - от изтеглянето от Афганистан до договора АУКУС и продължаващите преговори с Русия в Женева, прескачащи европейците.

Въпросът тук не е нито за Тръмп, нито за Байдън. По-скоро това е фактът, че Съединените щати нямат и "няма да разполагат с достатъчно голяма армия, за да увеличат ангажиментите в Европа и да имат шанс да възстановят предимството на САЩ в Азия срещу Китай", както Елбридж Колби - архитектът от Националната отбранителна стратегия за 2018 г., доминирана от Китай - казано наскоро.

"Ние сме длъжни да приоритизираме", добави той, "или ще се изместим грациозно към Азия, давайки на Европа меко кацане (може би е твърде късно за това). Или ще има шок в Азия и ще имаме източен момент като Суецката криза, когато ще трябва драстично да намалим други ангажименти, за да дадем приоритет на Азия".

Сегашното противопоставяне с Русия е само допирателно свързано с Украйна. Никой не предполага, че НАТО трябва да влезе в пълномащабна война с Русия за Украйна, нито че Украйна или Грузия трябва да се присъединят към алианса скоро. Истинският въпрос е дали Русия трябва да има вето върху бъдещите разширения на НАТО на изток, както и военното й разполагане на източния фланг на алианса.

Американците не могат да се интересуват от нито един от тези два въпроса повече от самите европейци. В крайна сметка Европа, а не Съединените щати, е тази, която ще бъде засегната от всяка нестабилност или руски посегателства в постсъветското пространство или на Балканите.

Вярно е, че "Европа, цяла и свободна" е в интерес на САЩ на известно ниво, но не без квалификация или на всяка цена за Съединените щати.

Съюзът без враг, който само Путин може да спаси

Съюзът без враг, който само Путин може да спаси

Путин току-що сбъдна най-смелите мечти на атлантиците, като доказа, че съществува врагът, който толкова силно липсваше на НАТО, за да оправдае съществуването си

Британците изглежда разбират това, както е илюстрирано отлично от министъра на отбраната Бен Уолъс и военната помощ на Обединеното кралство за обсадената Украйна. Същото правят и французите, които отговарят на руския тормоз, като засилват военното си присъствие в Румъния.

Източноевропейските страни също имат твърдо разбиране за залозите, но Полша или балтийските държави няма да бъдат в състояние да се защитят от Русия, дори ако удвоят или утроят разходите си за отбрана.

Но като цяло е ясна острата липса на отговор на Европа. Голяма част от европейската дискусия се провежда на високо ниво на абстракция, заобиколена около понятията "стратегическа автономия" и европейски "суверенитет". Сякаш ЕС е действителна федерална държава с ресурси и военни активи под контрола на централното правителство. Някои в Брюксел изглежда смятат, че сътрудничеството на страни извън ЕС, като Обединеното кралство или Норвегия, не е от решаващо значение за сигурността на континента.

По-лошо от надуването като пуяк е немският въпрос. Неохотният хегемон на Европа е решен да си вземе тортата и да я изяде. Берлин прави високомерни изявления за базиран на правила либерален ред и многостранност, като същевременно преследва егоистични (и късогледи) бизнес цели като "Северен поток 2". Между другото, проектът не трябва да бъде "въвлечен" в конфликта за Украйна - това каза наскоро министърът на отбраната на страната.

Влиятелни гласове, особено от републиканска страна, призовават за санкции на САЩ срещу газопровода, който заобикаля традиционната роля на Украйна и други източноевропейски страни в транзита на природен газ. В известен смисъл тези усилия пропускат смисъла: Съединените щати не могат да се грижат за бъдещето на Източна Европа повече от самите германци и техните партньори в ЕС.

Настъпи промяна в европейската политика спрямо Русия, особено след свалянето на полет 17 на Malaysia Airlines през лятото на 2014 г. Предвид слабия отговор, който този път получава руското дрънкане на оръжия - и като се има предвид жалкото състояние на европейските военни - тази промяна не е стигнала дотам, където трябва да бъде.

Това става особено очевидно в светлината на намалената роля, която САЩ вероятно ще играят в Европа. Можем само да се надяваме, че европейците, особено германците, могат да се окопитят и да се задействат бързо, без да бъдат принудени да го правят заради голям военен пожар на прага им.

Путин обича хазарта и заплашва с война, невиждана в Европа от Втората световна война

Путин обича хазарта и заплашва с война, невиждана в Европа от Втората световна война

Западът трябва да си отговори, дали сегашната криза е като 1914 г., Сараево или като 1948 г., Берлин и дали Кремъл е готов на война в името на националната гордост и забавяне на неизбежния си упадък?