Тази година Нобелова награда за мир може да получи белоруската дисидентка в изгнание Светлана Тихановская, климатичната активистка Грета Тунберг или "Репортери без граници" (RSF), заявиха в сряда норвежките експерти по наградата, съобщава "Ройтерс".

Носителят на наградата получава и 1 милион долара, може би най-голямата световна награда и се избира от петчленен състав, назначен от норвежкия парламент, ще бъде обявен в Осло на 8 октомври.

Групи, борещи се за свободата на словото, като базираните в Париж "Репортери без граници" (RSF) или Комитетът за защита на журналистите (CPJ) бяха сред основните претенденти, заяви Хенрик Урдал, директор на Института за изследване на мира в Осло.

"Това резонира с големия дебат за важността на независимото отразяване и борбата с фалшивите новини за демократично управление", каза той.

Борбата срещу глобалното затопляне също може да бъде призната, заедно с шведската тийнейджърка активист Тунберг, можеби най-известният климатичен активист в света.

"Съветът за сигурност на ООН изрази своята загриженост, че неблагоприятните последици от изменението на климата могат да представляват риск за международния мир и сигурност", коментира историкът Асле Свеен, за Нобеловата награда за мир.

Както Свеен, така и Урдал правилно са предвиждали победителите в миналото, включително някои, които са имали сравнително нисък международен профил, преди да бъдат избрани.

Тунберг е бясна на ЕС, че забранява думите "мляко" и "сирене" за вегански алтернативи

Тунберг е бясна на ЕС, че забранява думите "мляко" и "сирене" за вегански алтернативи

Еколози и вегани с доказателства хората да ядат растения, не животински продукти - за да опазят климата

И двамата също цитираха Тихановская от Беларус като друг най-добър претендент. Тя е начело на опозицията срещу президента Александър Лукашенко, когато избяга от родината си след президентски избори, които според нейните поддръжници са фалшифицирани.

"Беларус има един от най-потискащите режими в света и до голяма степен ненасилствена опозиция. Това би било награда, която резонира по целия свят и също така ще се разглежда като обща реакция на това, което сега виждаме като малко автократично отстъпление в много страни ", каза Урдал.

Тазгодишният победител ще бъде избран измежду общо 329 номинирани, въпреки че комисията няма да публикува пълния списък за 50 години.

Докато хиляди хора - от членове на други парламенти по целия свят до минали лауреати - имат право да номинират кандидати, евентуалният победител напоследък е измежду онези, предложени от самата Норвегия.

Норвежките парламентаристи, които говориха с "Ройтерс", разкриха номинации за Тунберг, за Тихановская, но и за руския опозиционер Алексей Навални, американския политик Стейси Ейбрамс и Световната здравна организация.

Джонсън увери Тихановска: Ние сме на ваша страна

Джонсън увери Тихановска: Ние сме на ваша страна

"Радвам се да ви видя"