Изпълняващият длъжността секретар на американските ВМС Томас Модли се обърна към екипажа на самолетоносача "Теодор Рузвелт" с извинение за думите си за уволнения капитан Брет Крозиер, чийто доклад за разпространението на коронавирус на борда на кораба стигна до журналисти, съобщава Си Ен Ен.

През почивните дни, Модли, в обръщението си към екипажа на "Теодор Рузвелт" остро критикува вече уволнения капитан Крозиер, заявявайки, че той е "или наивен, или глупав".

На 2 самолетоносача има заразени, Еспър не иска да евакуира хиляди моряци

На 2 самолетоносача има заразени, Еспър не иска да евакуира хиляди моряци

Капитан иска решителни мерки, а Еспър е спокоен за бойната готовност на ВМС

"Ще обясня. Не мисля, че капитан Брет Крозиер е наивен или глупав. Мисля и винаги съм смятал точно обратното... Капитан Крозиер е умен... Мисля, че е така, защото той не е нито наивен, нито глупав, той алармира с имейла си - искаше да го направи публично достояние, да привлече вниманието на обществеността към ситуацията на неговия кораб. Извинявам се за заблуждението, което могат да предизвикат моите думи", заяви Модли, цитиран от СиЕнЕн.

Според "Ройтерс" в писмо, изпратено до командването, Крозиер призова за решителни мерки за спасяване на живота на моряците и спиране на разпространението на вируса на борда на самолетоносача.

На брифинг от Пентагона миналата седмица Модли подчерта, че изпращането на доклад за вертикала на командването само по себе си не бива да налага наказание, а предаването му на пресата е "нарушение на принципите на реда и дисциплината". На 2 април ВМС реши да уволни капитана на самолетоносача.

Уволниха капитана на US самолетоносач, надценил заплахата от коронавирус

Уволниха капитана на US самолетоносач, надценил заплахата от коронавирус

Регистрираните случаи се оказали леки

В неделя "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на съученици на Крозиер от Военноморската академия, информира, че капитанът е диагностициран с коронавирус.

Според източниците на изданието, военноморският офицер е наблюдаван под карантината в базата на военноморските сили на САЩ на остров Гуам, където корабът е изпратен, когато става известно за първите заразени на борда.

В понеделник американският президент Доналд Тръмп заяви, че може да се намеси в ситуацията с уволнението. Той похвали успеха на капитана първи ранг и подчерта, че не иска да сложи край на военната му кариера само заради "един лош ден".

В същото време президентът коментира че Крозиер не би трябвало да съставя доклада си точно във вида, в който този документ е предаден на командата и е попаднал в медиите.

Най-малко 173 моряци на борда на кораба са тествани положително за коронавирус към понеделник, а около 2000 от 4 865 членове на екипажа са свалени от кораба, за да бъдат тествани.

В доклада, който изтече до медиите, капитан Крозиер коментира: "Не сме във война. Моряците не е нужно да умират."

Уволненият капитан на самолетоносача „Теодор Рузвелт” е с коронавирус

Уволненият капитан на самолетоносача „Теодор Рузвелт” е с коронавирус

Еспър заяви пред ABC, че секретарят на ВМС Томас Модли е взел трудно решение