Висш партиен функционер, отговарящ за отношенията с Южна Корея, загина при автомобилна катастрофа в Северна Корея, обяви държавната медия на комунистическата държава, цитирана от АП.

Ким Ян-гон, ръководител на отдел към управляващата Корейска работническа партия, е един от водещите политици и дипломати на КНДР. Той е загинал на 29 декември на 73-годишна възраст. Държавната медия отбелязва, че Ким Ян-гон е бил член на Политбюро на ЦК на Корейската работническа партия. Според медията той е бил един от приближените на лидера Ким Чен-ун.

Подробности за инцидента не се съобщават.

Ким Ян-гон е отговарял за политиката на Пхенян в отношенията с Южна Корея. Дипломатът многократно е посещавал Южна Корея, където е добре познат. В Южна Корея го смятат за един от водещите дипломати на КНДР и приближен на Ким Чен-ун.

Загиналият дипломат е роден на 24 април 1942 година в град Анчжу. От 2007 година заема длъжността председател на Комитета по мирно обединение на Родината – главно ведомство, свързано с политиката на КНДР по отношение на Сеул. Ким Ян-гон също е играел важна роля в отношенията с Китай.