Върховният представител на Европейския съюз за външната политика призова Общността да поддържа "колективна дисциплина" пред опитите на Китай да се възползва от различията. Джозеп Борел атакува "системното съперничество" на Пекин, информира АФП.

ЕС спря доставка на 10 млн. дефектни маски от Китай

ЕС спря доставка на 10 млн. дефектни маски от Китай

Маските са закупени от китайски доставчик с еврофинансиране

Топ дипломатът на ЕС предупреди, че Китай не споделя ценностите на Европа в спазването на правата на човека, киберсигурност и международното морско право.

Борел изрази критиката си в коментарна статия, публикувана в няколко европейски вестника. Това се случва след тежки няколко седмици между Китай и ЕС, през които Брюксел на два пъти беше обвинен, че се е подал на натиска на Пекин.

"Никога не е лесно да се развие съвместен подход на ЕС към суперсилите", пише бившият министър на външните работи на Испания.

В Брюксел бесни на посланика си в Пекин, позволил на Китай да цензурира писмо на ЕС

В Брюксел бесни на посланика си в Пекин, позволил на Китай да цензурира писмо на ЕС

Дипломатическата служба на Европейския съюз публично порица посланика си в Пекин

"И случаят с Китай не е изключение. Още повече Китай не се свени понякога да се възползва от тези различия. Но със сигурност зависи от нас, европейците, да поддържаме нужната колективна дисциплина", продължи той.

ЕС се бори да се адаптира с новата агресивна позиция на Китай при Си Дзинпин на международната арена.

Докато някои страни членки на ЕС призовават за твърд подход, други настояват за предпазливост. Пекин използва инвестициите като част от огромния проект "Един пояс, един път", за да привлече благоразположението на европейските страни и предимно на тези от Източна Европа.

Китай опитал да блокира доклад на ЕС, че Пекин разпространява дезинформация за Covid-19

Китай опитал да блокира доклад на ЕС, че Пекин разпространява дезинформация за Covid-19

Брюксел е бил принуден да направи промени и да забави публикуването му

Борел припомни част от стратегически документ на ЕС от миналата година, в който Китай се определя като "системен съперник, който насърчава алтернативни модели на управление" и икономически конкурент, както и "партньор, с когото ЕС има тясно съгласувани цели".

По отношение на кризата с коронавируса и връзките с Китай по време на пандемията, Борел каза, че е важно при криза да се избягва "политизирането на спешна медицинска помощ" и призова страните членки на ЕС да не бъдат наивни.

"Ние трябва да продължим напред заедно, базирано на реалистична оценка на стратегическите намерения на Китай и общите интереси на ЕС", написа Борел.