Топ представител на Белия дом по руските дела ще напусне поста си скоро, пише "Гардиън", позовавайки се на американски медии. Информацията излиза един ден преди Тим Морисън да даде показания пред Конгреса във връзка с импийчмънт разследването срещу президента Доналд Тръмп.

Камарата на представителите на САЩ ще гласува процедурата за импийчмънт на Тръмп

Камарата на представителите на САЩ ще гласува процедурата за импийчмънт на Тръмп

Всички републиканци в долната камара се очаква да гласуват против резолюцията

Тим Морисън, високопоставен представител, отговарящ по въпроси, свързани с Европа и Русия, е ключов свидетел за основния въпрос в разследването: дали Доналд Тръмп е използвал правомощията си, за да убеди украинското правителство да започне разследване с цел да навреди на политически опоненти на държавния глава на САЩ.

Морисън пое поста няколко дни преди телефонния разговор между Тръмп и украинския лидер Владимир Зеленски на 25 юли. Действащият посланик на САЩ в Украйна цитира Морисън като източник на твърдението, че САЩ са задържали военна помощ за Украйна, докато Зеленски не обяви разследване на енергийната корпорация "Бурисма", която е наела Хънтър Байдън, синът на бившия вицепрезидент и потенциален кандидат на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън.

Болтън отказа да свидетелства по импийчмънта на Тръмп

Болтън отказа да свидетелства по импийчмънта на Тръмп

Заплитане на казуса с разговора със Зеленски

Не е ясно дали оттеглянето на Морисън от Белия дом, първи съобщи Националното обществено радио, е оставка или уволнение. Но и при двата случая негови показания пред комисии към Камарата на представителите във връзка с импийчмънт разследването най-вероятно няма да помогнат за каузата на президента. Ако Морисън даде показания, това ще е в разрез с заповедта на Белия дом да не участва в изслушванията.

Оттеглянето на Морисън вероятно ще доведе и до други последици. Той е "ястреб" що се отнася до Русия и категорично е против контрол над въоръжението. Морисън беше привлечен от бившия съветник за националната сигурност Джон Болтън. И двама като цяло споделят вижданията си за Русия. Те са против удължаването на договора Нов СТАРТ, който ограничава стратегическия ядрен арсенал на САЩ и Русия, както и Договора за установяване на режима "Открито небе".

Топ експерт: Тръмп блокира парите за Украйна

Топ експерт: Тръмп блокира парите за Украйна

Натиск от Белия дом над Киев за разследване срещу Джо Байдън

Действащият посланик в Украйна Бил Тейлър свидетелства, че Морисън му е разказал за разговор между Гордън Съндланд, посланикът на САЩ в ЕС, и съветник на Зеленски, Андрий Ермак. Съндланд е заявил, че Украйна няма да получи помощ, докато не започне разследване на "Бурисма".