Камарата на представителите на САЩ ще гласува тази сутрин как да се процедира с импийчмънт разследването срещу президента Доналд Тръмп, информира NBC.

Болтън отказа да свидетелства по импийчмънта на Тръмп

Болтън отказа да свидетелства по импийчмънта на Тръмп

Заплитане на казуса с разговора със Зеленски

Дебатирането на процедурата, което включва начало на публични изслушвания и публикуване на информация, събрана по време на разследването през последните няколко седмици, се очаква да започне около 09,00 часа местно време (15,00 часа българско време).

Всички републиканци в долната камара се очаква да гласуват против резолюцията, а също така няколко демократи, които не участват в разследването, могат да гласуват против.

Топ експерт: Тръмп блокира парите за Украйна

Топ експерт: Тръмп блокира парите за Украйна

Натиск от Белия дом над Киев за разследване срещу Джо Байдън

Демократите предвиждат един час дебат на резолюцията - 30 минути за демократите и 30 минути за републиканците. Ако всичко се движи по график, гласуването може да се проведе преди обяд, но републиканците могат да прибягнат до тактики, които да забавят процеса.

Днешният вот според демократите е следващата фаза от импийчмънт разследването. Полага основата за правила за открити изслушвания и предоставя възможност за издаване на призовки от високопоставен републиканец от Камарата на представителите, Девин Нунес от Калифорния, ако председателят на комисията Адам Шиф се съгласи.

Импийчмънтът на Тръмп: Демократите обявиха следващите стъпки

Импийчмънтът на Тръмп: Демократите обявиха следващите стъпки

Белия дом нарече резолюцията "незаконна фалшификация"

Също така ще се публикуват показанията на свидетелите до момента и резолюцията ще позволи на президента или адвоката му да участва в процедурите на Комисията по правни въпроси към Камарата на представителите.

Но ако президентът откаже да сътрудничи на Конгреса, председателят на комисията ще има свобода на действие по отношение на мерките.

Републиканците критикуват действията на демократите, откакто председателят на долната камара Нанси Пелоси обяви в края на септември, че Камарата на представителите започва официално проучване за импийчмънт. Според Пелоси проверката е необходима, след като Тръмп призна, че е поискал от украинския президент да разследва бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и сина му. Републиканците смятат, че Пелоси не е следвала процедурата, защото долната камара не е провела официално гласуване на процедурата по разследване.

Топ експерт на САЩ по Украйна бил камбаната за разговора Тръмп-Зеленски

Топ експерт на САЩ по Украйна бил камбаната за разговора Тръмп-Зеленски

Показанията на Александър Виндман може да има сериозна тежест при разследването за импийчмънт