Демократите в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) публикуваха резолюция, в която определят следващите стъпки в опитите си за импийчмънт (отстраняване от длъжност) срещу президента Доналд Тръмп, съобщават американските медии.

Предложението определя по-публична фаза на разследването и предоставя водещата роля в изслушванията на председателя на комисията по разузнаване към Камарата на представителите Адам Шиф.

Долната камара на Конгреса, контролирана от демократите, ще гласува мярката утре (четвъртък).

Говорителката на Белия дом нарече резолюцията "незаконна фалшификация".

Досега изслушванията се провеждат при закрити врата.

Топ експерт на САЩ по Украйна бил камбаната за разговора Тръмп-Зеленски

Топ експерт на САЩ по Украйна бил камбаната за разговора Тръмп-Зеленски

Показанията на Александър Виндман може да има сериозна тежест при разследването за импийчмънт

Тръмп е обвинен, че се е опитал да окаже натиск върху Украйна да разследва необосновани твърдения за корупция срещу неговия политически противник Джо Байдън и сина му Хънтър, който е бил в ръководството на украинската газова компания Burisma.

Тръмп отрича да е извършвал неправомерни действия и нарича разследването за импийчмънт "лов на вещици" и "линчуване".

Снощи разследването за импийчмънт изслуша подполковник Александър Виндман, който е служител на Белия дом, и който е бил свидетел на телефонния разговор на 25 юли между Тръмп и украинския му колега Володимир Зеленски.

Този телефонен разговор предизвика сигнал, подаден от разобличител и доведе до започването на разследването за импийчмънт.

Конгресът ще утвърди с гласуване разследването за импийчмънт

Конгресът ще утвърди с гласуване разследването за импийчмънт

В отговор на атаките на Белия дом, че процедурата е нелегитимна…

Подполковник Виднман заяви, че е бил "разтревожен" от разговора, тъй като "не смята за правилно да се изисква от чуждо правителство да разследва американски гражданин".

Някои подробности от разговора между Тръмп и Зеленски са били пропуснати от официалната стенограма, въпреки опитите му те да бъдат включени, добави Виндман.

Документът от осем страници определя процес в два етапа за следващата фаза на разследването.

В първия етап комисията по разузнаването ще продължи разследванията си и ще проведе публични изслушвания. Тя ще има право да прави публични стенограми от показания, направени на закрити врата.

Демократите в САЩ настояват да чуят Болтън в разследването за импийчмънт

Демократите в САЩ настояват да чуят Болтън в разследването за импийчмънт

Администрацията на Тръмп издаде заповед да не се дават показания

Във втория етап публичен доклад за констатациите ще бъде изпратен на правната комисия на долната камара на Конгреса, която проведе собствени процедури и ще докладва за "такива резолюции, членове за импийчмънт или други препоръки, които сметне за правилни".

Адвокатите на Тръмп ще имат право да вземат участие в етапа на правната комисия.

Републиканците в комисиите ще могат да изискват предоставянето на документи или призоваването на свидетели, въпреки че те все пак биха могли да бъдат блокирани, тъй като и двете комисии са контролирани от демократите.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси уточни, че гласуването на резолюцията в камарата ще се проведе в четвъртък.

Хаос в Конгреса на САЩ след „щурм” на републиканци на изслушване за импийчмънта

Хаос в Конгреса на САЩ след „щурм” на републиканци на изслушване за импийчмънта

Група конгресмени от Републиканската партия, скандиращи "пуснете ни вътре", нахлуха

"Резолюцията, внесена от председателя Пелоси, потвърждава, че импийчмънтът на демократите в Камарата е незаконна фалшификация от самото начало, тъй като липсваше каквото и да е разрешение за гласуване в Камарата", изтъкна говорителката на Белия дом Стефани Гришам.

Лидерът на групата на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти, изказвайки се преди обнародването на резолюцията, подчерта, че целият процес бил "фалшификация".

Препращайки към заседанията и показанията при закрити врата той посочи: "Не можете да върнете духа обратно в бутилката. Справедливият процес започва в началото."

Тръмп нарече разследването за импийчмънт "линчуване"

Тръмп нарече разследването за импийчмънт "линчуване"

"Линчуване" е расово натоварен термин в САЩ

Във встъпителното си изявление, публикувано преди показанията пред закрити врата вчера, Виндман заяви, че тревогите му са започнали на среща на 10 юли между американски и украински служители в областта на националната сигурност.

Срещата е била прекъсната от тогавашния съветник по националната сигурност Джон Болтън, след като разговорът се завъртял около започването на разследвания от Украйна за Белия дом, допълнил Виндман.