Най-големият експерт по Украйна в Съвета за национална сигурност на САЩ планира да каже пред Конгреса по-късно днес, че телефонният разговор през юли между американския президент Доналд Тръмп и украинския му колега Володимир Зеленски, го е накарал да бие вътрешна тревога за подозирано подриване на външната политика на САЩ от страна на Белия дом, съобщават американските медии.

Очакваните свидетелски показания пред разследващите в Конгреса от Александър Виндман, подполковник от армията, който е бил удостоен с военни почести, след като е бил ранен от крайпътна бомба в Ирак, може да има сериозна тежест при разследването за импийчмънт срещу Тръмп.

Планираното начално свидетелство на Виндман, описващо това, което той е сметнал за шокиращо отклонение от политиката на САЩ към Украйна, беше публикувано снощи американско време от CNN.

Конгресът ще утвърди с гласуване разследването за импийчмънт

Конгресът ще утвърди с гласуване разследването за импийчмънт

В отговор на атаките на Белия дом, че процедурата е нелегитимна…

Откъсите от свидетелските показания разкриват, че Виндман, който е планирал да даде показания в нарушение на заповедта на Белия дом за мълчание, е бил готов да потвърди предходните, изобличаващи показания, че администрацията на Тръмп е организирала кампания за натиск върху Украйна да започне разследване срещу Джо Байдън в замяна на военна помощ и евентуално посещение на Зеленски в Белия дом.

"Не смятах, че е правилно да се изисква чуждестранно правителство да разследва американски гражданин, като бях притеснен от последиците за подкрепата към Украйна от страна на правителството на САЩ", изтъква в показанията си Виндман, допълвайки: "Осъзнах, че ако Украйна проведе разследване на Байдънови и Burisma, това вероятно ще бъде тълкувано като партизанска игра, която безспорно би довела до това, че Украйна ще загуби двупартийната подкрепа, която досега получаваше."

Демократите в САЩ настояват да чуят Болтън в разследването за импийчмънт

Демократите в САЩ настояват да чуят Болтън в разследването за импийчмънт

Администрацията на Тръмп издаде заповед да не се дават показания

Burisma е газова компания, в чието управително тяло Хънтър Байдън, синът на бившия американски вицепрезидент, е бил в продължение на пет години.

Белият дом отрече всякакви подобни опити за установяване на отношения тип quid pro quo (услуга за услуга) с Украйна, но срещу увеличаващите се доказателства за противното защитниците на Тръмп се аргументираха, че поведението на президента не е причина чак за импийчмънт (отстраняване от длъжност).

Виндман, който е украинско-американски имигрант и настоящ директор по европейските въпроси в Съвета за национална сигурност, планира да посочи в показанията си, че е бил тревога в съвета за сенчестата политика на САЩ спрямо Украйна. Встъпителното му изложение подсказва, че той може да е бил един от източниците на Белия дом за доклада на разобличителя, който даде старт на разследването за импийчмънт на Тръмп.

50% от американците искат Тръмп да бъде свален от власт с импийчмънт

50% от американците искат Тръмп да бъде свален от власт с импийчмънт

50% от респондентите са на мнение, че нещата, които Тръмп казва публично за отношенията на САЩ с Украйна, като цяло са лъжа

"Всичко това би подкопало националната сигурност на САЩ", ще каже Виндман за разговора на Тръмп със Зеленски на 25 юли.

В изявлението на Виндман се допълва: "Аз съм патриот и за мен е свещен дълг и чест да издигам и защитавам страната ни, независимо от партията или политиката. Изразих някои притеснения сред служители, работещи за националната сигурност в съответствие с десетилетния си опит и обучение, чувство за дълг и задължение да действам в рамките на командната верига."

В съответствие с предишните показания на настоящи и бивши официални лица, включително дипломатът Уилям Тейлър и експертът по Русия Фиона Хил, Виндман планира да даде показания, че е притеснен за ролята на личния адвокат на президента Руди Джулиани, който също е замесен в непрозрачни интереси в Украйна, която е играл в изработването на политиката на САЩ към Украйна.

Тръмп нарече разследването за импийчмънт "линчуване"

Тръмп нарече разследването за импийчмънт "линчуване"

"Линчуване" е расово натоварен термин в САЩ