Депутатите демократи в САЩ призоваха няколко малко известни американски служители, за да дадат показания тази седмица в разследването им за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, но искат по-изявен играч - бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън, съобщава "Ройтерс".

Демократите от Камарата на представителите, които ръководят разследването, искат да чуят от първа ръка от "мустакатия външнополитически ястреб", който според показанията на други служители е бил информиран за усилията на Белия дом да окаже натиск върху президента на Украйна да разследва политическите конкуренти на Тръмп.

"Очевидно той има много уместна информация и ние искаме той да даде показания", коментира пред ЕйБиСи председателят на комитета по разузнаване Адам Шиф.

Това може и да не е много лесно. Служители на Белия дом се опитаха с известен успех да блокират настоящите и бивши правителствени служители да дадат показания в разследването.

Болтън готов да даде показания по украинската афера на Тръмп

Болтън готов да даде показания по украинската афера на Тръмп

Води преговори с три комисии

Държавният секретар Майк Помпео, изпълняващият длъжността началник на Генералния щаб на Белия дом, Мик Мълвани и личният адвокат на Тръмп Руди Джулиани, са сред онези, които отхвърлиха призовките за документи, въпреки че други свидетели са се явили пред комисията, въпреки заповедите на администрацията.

Белият дом коментира, че това е нелегитимно, тъй като Камарата не е провела официално гласуване, за да започне. Федерален съд обяви в петък, че не е необходимо гласуване.

Източниците от Конгреса коментира пред "Ройтерс" миналата седмица, че може да се обадят на Болтън за да даде показания в публични изслушвания, които се очаква да започнат през следващите седмици. В неделя Шиф заяви, че очаква Белият дом да се опита да попречи на бившия помощник, но не каза дали планира да повика Болтън за показания публично или при закрити врата.

Болтън, който бе уволнен от Тръмп през септември, след като двамата се сблъска как да се справи с външнополитическите предизвикателства, не коментира публично усилията за импийчмънт.

Тръмп нарече разследването за импийчмънт "линчуване"

Тръмп нарече разследването за импийчмънт "линчуване"

"Линчуване" е расово натоварен термин в САЩ

С хвърлените препятствия от Белия дом, планираният свидетел в понеделник, бившият заместник съветник по националната сигурност Чарлз Куперман, може да не се появи. Адвокатът на Куперман обяснява, че депутатите трябва да изчакат съдът да вземе решение дали той да се съобрази с призовката или да уважи заповедта на администрацията на Тръм да не дава показания.

Законодателите се надяват да чуят от Александър Виндман във вторник, водещият експерт по Украйна в Белия дом.

В сряда те чакат Катрин Уилбъргър, изпълняващата длъжността помощник министър на отбраната за международна сигурност и двама специалисти от Държавния департамент за Украйна - Катрин Крофт и Кристофър Андерсън.

Тим Морисън, топ съветник на Белия дом за Русия и Европа, е насрочен за четвъртък.

Тръмп: Рецесия очаква САЩ, ако "ловът на вещици" срещу мен продължи

Тръмп: Рецесия очаква САЩ, ако "ловът на вещици" срещу мен продължи

Демократите може да се опитат да отстранят републиканския президент от длъжност до Коледа