Топ експертът на Белия дом за Украйна Александър Виндман заяви пред следователите от конгреса, че е убеден, че президентът Доналд Тръмп лично е блокирал военната помощ за Украйна в размер на 400 милиона долара, за да принуди Киев да обяви публично разследване срещу Джо Байдън и семейството му, съобщи Си Ен Ен. Телевизията се позовава на два източника.

САЩ възстановява търговски привилегии за Украйна

САЩ възстановява търговски привилегии за Украйна

След като Киев прие законодателство за защита на правата на интелектуална собственост

Виндман, офицер от кариерата, във вторник свидетелства, че е убеден, че Тръмп е оказал натиск над украинския президент Владимир Зеленски в телефонно обаждане, което сега е в основата на разследването за импийчмънт на президента. Тръмп многократно е казвал, че не е направил нищо неправомерно при разговора със Зеленски.

Столтенберг призовава страните от НАТО да разширят военната помощ за Украйна

Столтенберг призовава страните от НАТО да разширят военната помощ за Украйна

Алиансът подкрепя всички усилия за прилагане на споразуменията от Минск

Източниците на Си Ен Ен казаха, че Виндман смята, че съществуването на quid pro quo е ясно по време на среща на 10 юли между американски и украински служители. Виндман разкри, че на тази дата посланикът на САЩ в Европейския съюз Гордън Сондланд казал на украинските правителствени служители, че ще трябва да проведат "конкретни разследвания, за да осигурят срещата" с Тръмп, която те така желаят.