Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните от алианса да разширят помощта си за Украйна, включително военната, съобщава ТАСС.

"Винаги призовавам съюзниците да помагат повече, призовавам повече инструктори и призовавам за повече подкрепа чрез доверителни фондове", обяснява той на пресконференция преди срещата на министрите на отбраната на НАТО на 24-25 октомври. 

"Мисля, че ще разширим помощта, сега сме в процес на разширяване на подкрепата за Украйна. Договорихме се за пакет, включително военноморски способности. Ще обсъждаме този въпрос на заседанието утре и след утрешния ден", допълва той.

Русия иска стабилни Балкани, отговаря политически и военно на НАТО по границите си

Русия иска стабилни Балкани, отговаря политически и военно на НАТО по границите си

Медведев: Стремежите на САЩ да доминират над целия свят причиняват само вреда

Освен това, според него, Съветът на Северноатлантическия алианс скоро ще отиде в Киев и Одеса.

"Съветът на НАТО ще посети Киев и Одеса, за да получи информация от първа ръка от президента Володимир Зеленски и неговото правителство. Ще се проведе среща на Комисията НАТО-Украйна. Освен това ще обменим мнения за това как НАТО може да подкрепи Украйна. Това ще бъде част от нашата дискусия", коментира Столтенебрг.

Той повтаря позицията на НАТО, че организацията подкрепя всички усилия за прилагане на споразуменията от Минск.

"Ние виждаме, че има напредък, виждаме размяна. Има нови инициативи, възможности, които позволяват прилагането на споразуменията от Минск".

Столтенберг приветства решенията на Турция и САЩ за Сирия, не оценява тези с Русия

Столтенберг приветства решенията на Турция и САЩ за Сирия, не оценява тези с Русия

НАТО обсъжда хибридни заплахи и защита на граждански далекосъобщения