Прекратяването на огъня в Североизточна Сирия, което е с посредничеството на Съединените щати, е основа за политическо решение на конфликта, заяви генералният секретар на НАТО и отказа да коментира споразумението между Русия и Турция в Сочи, съобщава "Ройтерс".

"Видяхме, че е възможно да се премине към политическо решение. Първото изискване ... е да спрат боевете", обясни Йенс Столтенберг на пресконференция ден, преди министрите на отбраната на НАТО да обсъдят Сирия в централата на НАТО.

"Тогава трябва да продължим, надграждайки това и да имаме истинско, договорено, политическо решение в Сирия", допълва той.

Столтенберг намира за преждевременно да се оценяват споразуменията между Русия и Турция относно Сирия. "Мисля, че е преждевременно да се оценяват последиците и резултатите от споразумението, постигнато от президентите Путин и Ердоган".

Министрите също ще обсъдят реакцията на НАТО на хибридни заплахи и ще работят за гарантиране на устойчивостта на съюзническите общества. Въпреки че гражданската инфраструктура е национална отговорност, член 3 от учредителния договор на НАТО посочва, че устойчивостта е част от ангажимента на всеки съюзник към НАТО и един към друг.

"Ето защо министрите на отбраната на НАТО ще приемат актуализация на основните ни изисквания за граждански далекосъобщения". Той обясни, че изискването е всички съюзници да имат надеждни комуникационни системи в мирно време, криза и конфликти, включително за 5G.

"Това означава, че съюзниците трябва да извършат задълбочена оценка на рисковете за комуникационните системи, свързани с кибер заплахите, както и последиците от чуждата собственост, контрол или директни инвестиции", добави той.

Турция не е против кюрдите да се присъединят към местната власт в Северна Сирия

Турция не е против кюрдите да се присъединят към местната власт в Северна Сирия

Чавушоглу: Анкара ще продължи да защитава статуквото в региона