Топ вестници в САЩ осъдиха безпрецедентния отказ на кандидата на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп да каже, че ще приеме резултатите от изборите на 8 ноември, съобщава "Политико".

Тръмп обяви победа на последния дебат, победил Клинтън с до 96%

Тръмп обяви победа на последния дебат, победил Клинтън с до 96%

Няколко социологически проучвания показват

Припомняме, на последния дебат в сряда вечерта магнатът беше попитан дали ще признае резултатите след вота в началото на ноември. Тръмп отговори, че ще запази отговора си за тогава.

След третия дебат "Ню Йорк таймс", "Вашингтон пост" и "Уолстрийт джърнъл" атакуваха номинацията на републиканците за "презрението" и "шокиращото отричане на американската демокрация".

CNN: Клинтън печели и третия дебат срещу Тръмп

CNN: Клинтън печели и третия дебат срещу Тръмп

52% от гледалите дебата, анкетирани от медията

Редакторският колектив на "Ню Йорк таймс" пише, че Тръмп е обидил "интелигентността на американския гласоподавател" и "на самата американската демокрация" на дебата.

Тръмп, който без да представя доказателства твърди, че изборите са предварително опорочени, намекна, че може и да не признае резултата от гласуването на 8 ноември.

Клинтън нападна Тръмп: Путин иска своя марионетка в Белия дом

Клинтън нападна Тръмп: Путин иска своя марионетка в Белия дом

Третият кандидатпрезидентски диспут в Лас Вегас...

Сривът на Тръмп в заключителните седмици може да се определи като странен опит на губещ да осмисли вероятната си загуба. Но атаките му към демократичния процес, в служба на собственото му его, водят до рискове от трайна вреда върху страната, и политиците от двете партии трябва да се отрекат от него и циничния му пример, призовава изданието.

Редакторският колектив на "Вашингтон пост" признава, че Тръмп е показал по-голям самоконтрол в сравнение с поведението му на първите два дебата и дори е имал по-съдържателен дебат с Клинтън.

"Но всичко това беше засенчено от шокиращия отказ на Тръмп да каже, че ще приеме резултатите от изборите", пояснява вестникът.

"Уолстрийт джърнъл" нарече отказа на Тръмп "най-голямата му грешка", допълвайки, че още повече е влошил ситуацията с предложението си да остави страната в изчакване.

"Това отново е говорещото его на Тръмп, човек, който не обича да губи, отказвайки да поеме отговорност за кампанията си. Левите и десните гласоподаватели искат да има вяра в изборната система", пише редакторският колектив на "Уолстрийт джърнъл".

Изявлението на Тръмп ни кара да се чудим дали той и съветникът му Стив Банън планират да обвинят всеки, ако загуби, продължава изданието.