Бордът на корпорация Тошиба (Toshiba) одобри да се подаде молба в САЩ за фалит на "Уестингхаус електрик" (Westinghouse Electric), след като японската компания предупреди за възможна загуба от 6,2 милиарда долара. Това съобщи японската корпорация Никей, цитирана от "Блумбърг".

Базираната в Пенсилвания компания за строителство на ядрени реактори, чиято технология формира базата на около половината от изградените в света реактори, среща сериозни проблеми с изпълнението на проекти в Джорджия и Южна Каролина.

От Тошиба обявиха този месец, че могат да продадат по-големия дял от ядрения си бизнес.

"Уестингхаус електрик" фалира

"Уестингхаус електрик" фалира

Внася документи за фалит заради огромни загуби

Корпорацията закупи "Уестингхаус електрик" през 2006 г. и в началото изглеждаше обещаваща сделка. Но разходите за реакторите се увеличиха след приемането на стриктни стандарти за безопасност, породено от ядрения инцидент в АЕЦ "Фукушима" в Япония през 2011 г. Също така спадът на цените на природния газ намали интереса към ядрената енергетика.

В началото на седмицата източници заявиха пред Ройтерс, че "Уестингхаус електрик" възнамерява да подаде молба за съдебна защита от кредитори, за да се приложи член 11-и от Кодекса на САЩ за фалитите, тъй като е понесла големи загуби, които тласкат Тошиба към криза.

В САЩ има два начина за банкрут: член 7 и член 11. Според член 7 всички дейности на компанията се прекратяват и се разпродават всички активи с цел да се плати на кредиторите. Според член 11 собственикът запазва бизнеса и е под постоянен съдебен надзор, също така спазва решените от съда правила и регулации. Длъжникът може да преструктурира бизнеса чрез събиране на средства от различни източници, включително нови заеми и кредити.

Американската компания е създадена през 1999 г. До 2014 г. се смята, че е изградила близо 50% от ядрените централи по света.

През 2015 г. компанията сключва изключително неуспешна сделка за закупуване на активи на Stone & Webster.

Припомняме, компанията беше свързвана с разширяване на АЕЦ "Козлодуй".