През последните две години написах няколко материала относно ситуацията в Косово и как последователните правителства са провалили народа си. Но когато премиерът Курти пое властта, се почувствах доволен, че Косово най-накрая избра министър-председател, който щеше да се справи с положението и да извади страната си от 12-годишното й упадък, пише за "Алгемайнер" д-р Алон Бен-Меир, професор по международни отношения в Центъра за глобални въпроси в Нюйоркския университет.

С най-добри намерения обаче приоритетите на Курти не съвпаднаха с това, което обществото иска и се нуждае. Той стана обсебен от това, което президентът на Сърбия Вучич казва или прави и по-специално искаше да наложи властта си върху етническата сръбска общност в Косово. Все още вярвам, че Курти може да промени курса и да насочи страната си към траектория, която е в съответствие с неговата визия да направи Косово независима и просперираща демокрация - но само ако пренасочи приоритетите си във вътрешния и външния си дневен ред.

Наскоро той призова за поправяне на връзките със Сърбия, което, надяваме се, сигнализира за по-светло бъдеще.

Има пет факта, които могат драматично да променят курса на Косово към по-добро.

Да започнем с това, че ЕС и САЩ в крайна сметка са гарантите за независимостта на Косово. В крайна сметка тези две сили направиха възможно Косово да стане суверенна държава. Би било стратегически саморазрушително, ако се откажат от своя ангажимент. Курти демонстрира късогледство, като не последва съветите им и вместо да засили критичните връзки между страната си и ЕС-САЩ, той ги отхвърли, особено във връзка с необходимостта от нови избори в районите с преобладаващо етническо сръбско мнозинство в Северно Косово.

Последните избори бяха бойкотирани от косовските сърби; само пет процента от общото население на района са гласували. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви в отговор на безредиците: "Остро осъждаме действията на правителството на Косово, които ескалират напрежението на север и увеличават стабилността".

Объркващо е защо министър-председателят на Косово, страна, която зависи почти изключително от политическата подкрепа, икономическата помощ и гаранциите за сигурност на САЩ и ЕС, би се противопоставил на техните препоръки във връзка с общините с мнозинство от сърби в Косово. Това накара американски фигури, включително американският посланик в Сърбия Кристофър Хил, да заявят направо за Курти: "Имаме някои много фундаментални проблеми с него дали можем да разчитаме на него като партньор."

Второ, Курти изглежда не оценява факта, че за САЩ и ЕС Косово е неразделна част от общия им стратегически интерес на Балканите, особено сега, когато войната в Украйна бушува и руският президент Путин ще направи всичко възможно, дори със сила, за дестабилизиране на региона. И като се има предвид религиозната, историческа и културна принадлежност между Русия и Сърбия, очевидно е, че Путин би използвал тези отношения в максимална степен, за да обслужва непосредствените си интереси.

По този начин, за да намалят влиянието на Путин върху Вучич, САЩ и ЕС трябва да се приспособят към Вучич, но само до известна степен, без да компрометират националната сигурност на Косово. Това не означава, че отказът на Вучич да признае Косово и липсата му на сътрудничество са приемливи, но ненужното му отчуждаване е контрапродуктивно както за националните интереси на Косово, така и за стратегическите интереси на САЩ и ЕС.

CNN за руския троянски кон на Балканите

CNN за руския троянски кон на Балканите

Който рискува да дестабилизира региона

Трето, Курти отделя и продължава да отделя прекалено много време на общините с мнозинство от сърби. Започвайки със спора за регистрационните табели, през разногласията около Асоциацията на сръбските общини, до злополучните избори в районите със сръбско мнозинство, всички тези проблеми отклониха Курти от основната му задача да се грижи за нуждите на своя народ.

Наистина, независимо от това колко далеч може да стигне Сърбия, за да подтикне косовските сърби да участват в каквито и да било антиправителствени дейности, те не могат да застрашат независимостта на Косово по никакъв смислен начин. Въпреки че Вучич няма да го признае, той знае твърде добре, че не може сега или в който и да е момент в бъдеще да завземе районите с мнозинство от сърби в Косово.

Четвърто, доста озадачаващо е, че за един министър-председател, който пламенно се стреми да интегрира Косово в ЕС, той отчуждава самия Съюз, към който иска да се присъедини, като същевременно не успява да вземе всички необходими мерки, за да отговори на социално-икономическите, политическите и демократични стандарти. От деня, в който се издигна на власт, Курти трябваше да инвестира по-голямата част от своето време, ресурси и политическо влияние, за да подобри драстично жизнения стандарт и качеството на живот на всеки обикновен гражданин на Косово.

Трябваше да се съсредоточи върху голяма част от това, което обеща да направи, ако бъде избран. Това включва икономическо развитие, привличане на местни и чуждестранни инвестиции за осигуряване на възможности за работа и предотвратяване на "изтичането на мозъци", което засяга всяка индустрия и подкопава социалната тъкан на Косово.

Курти също обеща да подобри образователната система чрез изграждане на нови училища, увеличаване на заплащането на учителите и създаване на лесен достъп до учебници; модернизиране на голяма част от разпадащата се инфраструктура; осигуряване на по-добро и по-достъпно здравеопазване; подобряване на жилищните условия; и разбира се, премахване на корупцията. Той трябва да насочи вниманието си към тези области.

Пето, въпреки че Вучич не иска да отблъсне Русия поради гореспоменатите причини, Вучич все още иска Сърбия да се интегрира в ЕС. Той знае, че бъдещият просперитет и растеж на Сърбия зависят от ЕС и за да постигне това, той ще трябва да изпълни стандартите на ЕС чрез пълно спазване на демократичните принципи и правата на човека и подобряване на социално-икономическите условия в страната. Но признаването на независимостта на Косово остава основно условие за приемането на Сърбия в ЕС.

Тъй като ЕС има личен интерес да приеме балканските държави в ЕС и да попречи на Русия да установи силна опора в някоя от балканските държави, ЕС трябва да създаде благоприятна атмосфера за постигане на тази цел. Поради тази причина ЕС иска да създаде равнопоставени условия, които ще позволят на Сърбия да се дистанцира от Русия, като същевременно спечели известна позиция към интеграция в ЕС.

Но за да се случи това, Косово също трябва да изиграе своята роля. Тоест, колкото по-малко Курти отблъсква Белград и колкото по-кооперативен става със Сърбия, толкова повече поставя Вучич в отбранителна позиция. Това в никакъв случай не е умиротворяване на Сърбия за сметка на Косово, защото в крайна сметка и двете страни трябва да разрешат конфликта си, ако се стремят към членство в ЕС.

Вярвам, че Курти може да има всичко необходимо, за да промени курса и да се съсредоточи върху това, за което хората копнеят. Те искат работа, искат възможности, искат да растат и просперират, искат да се чувстват сигурни и защитени, искат да бъдат свободни да изразяват себе си без да им се вреди и искат да бъдат чути. Това е сигнал за събуждане и Курти е добре да се вслуша, преди да е станало твърде късно.

Сърбия е заплаха за съюзници в НАТО

Сърбия е заплаха за съюзници в НАТО

Сърбия се превръща в мини Русия на Балканите, а военният й министър плаши РСМ и Черна гора заради Косово